ŠARČEVIĆ POZIVA UZBUNJIVAČE: Dojavite o uticaju izdavača na nastavnike! Takve škole dobiće manje para, pa onda da ih pitam da li im se isplati da tako lobiraju!
Foto: Dragana Udovičić

Ministar prosvete očekuje dojavu

ŠARČEVIĆ POZIVA UZBUNJIVAČE: Dojavite o uticaju izdavača na nastavnike! Takve škole dobiće manje para, pa onda da ih pitam da li im se isplati da tako lobiraju!

Društvo -

KRAGUJEVAC - Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da u zakonu postoje instrumenti da se smanji uticaj izdavača na nastavnike u vezi sa izborom udžbenika, ali da to nije dovoljno, zbog čega će biti uvedeni i uzbunjivači.

"Uradili smo novi alat u potpunosti, tako da ćemo zaista imati i mi neke uzbunjivače, imati priliku da nam se dojavi šta je u pitanju. I to je, po meni, jedini način da dodjemo do toga da ne može nekakav drugi put da udje u školu nego sam izbor nastavničkog veća bez uticaja svih faktora koji utiču sad na to", rekao je Šarčević.

Dovoljno nastavnika za IT odeljenja, 80 pohađa obuku Blizu 80 nastavnika informatike iz cele Srbije, koji će od 1. septembra predavati IT odeljenjima koja se uvode u gimnazijama, pohađa jednonedeljne stručne obuke iz informatičkih predmeta, a prema rečima pomoćnika ministra prosvete Saše Stojanovića za tu oblast biće dovoljno nastavnog kadra u novoj školskoj godini.

Profesor informatike u Računarskoj gimnaziji Duša Vuković, koja obučava nastavnike, kaže da je obuka osmišljena tako da se predavači pripremaju za šest stručnih predmeta koji su u programu za prvu i drugu godinu gimnazije.

''Mnogi od nastavnika već predaju programiranje u školama, oni se stalno usavršavaju i prate trendove u IT tehnologijama, a verujem da će im ove obuke pomoći da uspešno započnu školsku godinu'', istakla je Vuković.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog uvođenja više od 40 IT odeljenja u gimnazije budući da je velika potražnja za zanimanjima iz ove oblasti i da postoji potreba da se što više mladih obrazuje u ovom sektoru.

On je dodao da će svaka škola, u kojoj se tako nešto sazna, dobiti mnogo manje novca. "Pa će se onda pitati da li se isplati da lobiraju za nešto što je mnogo manje vredno i da izgube nešto što je vrednije", rekao je Šarčević. ;

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track