Foto: Printscreen

REAGOVANJE

UDRUŽENJE POLICIJE ARČIBALD RAJS: Gađanje jajima nedopustivo! Trećerazredni političari misle da omalovažavajući policiju podižu sebi neostvaren rejting!

Strukovno udruženje policije "dr Rudolf Arčibald Rajs" najoštrije osuđuje gađanje jajima uniformisane policijske službenike za vreme vršenja službe obezbeđenja zgrade Vlade Srbije.

Politika
> 12:44h

"Očigledno je da su jaja donesena s namerom da se gađaju policajci, što je zaista nedopustivo i krajnje provokativno ponašanje. Policija obezbeđuje mnoge objekte od značaja, pa između ostalog i zgradu Vlade Srbije, što je i sasvim normalno. Postavlja se pitanje – čime su policajci koji moraju da se nalaze pored štićenih objekata zaslužili ovakvo sramotno i neprimereno ponašanje", navode u saopštenju.

Kako dalje navode, "posebno je zabrinjavajuće što je tu akter neko od sledbenika lidera Saveza za Srbiju i što ceo događaj ima političku konotaciju. Politička borba se vodi u parlamentu, a ne na ulici i van institucija".

Oni su dodali da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije nisu reagovali i ocenili su da su time dokazali da su imuni na politički ili bilo kakav drugi uticaj koji je pokušan u navedenom incidentu i da nepristrasno, profesionalno i uz poštovanje ljudskih prava primenjuju policijska ovlašćenja.

"Koliko god da se pripadnici policije trude da obavljaju svoj posao profesionalno i u skladu sa zakonom, i iako je opšte poznato da policijska profesija predstavlja jednu od najtežih i najstresnijih profesija na svetu, postoje trećerazredni političari koji i dalje misle da omalovažavajući policiju podižu sebi neostvaren rejting, manipulišući masama i stvarajući nerede i haos na ulicama", dodaje ovo udruženje policije.

foto: Kurir

Oni navode da "dela, držanje i ponašanje lidera jedne političke stranke moraju biti za primer, dosledni instituciji u kojoj obavljaju svoju odgovornu, moralnu i javnu funkciju, a ujedno moraju predstavljati ozbiljnost, umerenost i pravičnost prema narodu koji ih je birao".

"Političar, kao javna ličnost i lik čije se delo nadaleko čuje i poznaje, ne može sebi da dozvoli luksuz bahatog ponašanja, uvredljivih reči, a kamoli fizičkih napada i nasrtaja na policiju na bilo koji način. Sam taj čin dovoljno već dokazuje neadekvatnost njegovih stavova i razmišljanja kao državnika i takvim političarima nikako nije mesto u instituciji kakva je Narodna skupština Republike Srbije", zaključuju u udruženju Arčibald Rajs.

(Kurir.rs)