Foto: Printscreen Pink

ministar zadovoljan rezultatima

STEFANOVIĆ UŽIVO O JOVANJICI: Ovo je ta lažna legitimacija! Koluviju nikad u životu nisam sreo! Andreja Vučića nije zvao

778 hapšenja, 9.000 prijava, oduzete 6,2 tone narkotika, razbijeno 11 kriminalnih grupa. Noćas pao i Albanac sa 7,8 kg heroina na Preševu, rekao ministar a potom pohvalio pripadnike MUP, zahvalio im se i za sutra najavio izmene Krivičnog zakona sa pooštrenim kaznama uz poruku da se zločin ne isplati

Politika
> 14:46h

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas u 10 časova obratio se medijima pohvalivši pripadnike MUP i izrazivši zadovoljstvo uspehom u ovogodišnjoj borbi protiv narkotika.

- Do 25. novembra ove godine u okviru ove borbe uhapšeno je 778 osoba, podneto skoro 9.000 krivičnih prijava, a oduzeto više od 6,2 tone narkotika, od čega rekordna zaplena heroina, preko 150 kilograma. Razbijeno je i 11 organizovanih kriminalnih grupa. Hoću da se zahvalim svim ljudima iz policije i da pošaljem poruku da oni koji se bave narkoticima ne mogu da prođu u Srbiji - rekao je Stefanović navodeći i da je noćas došlo do uspešne akcije na prelazu Preševo gde je uhapšen Albanac (29) sa čak 7,8 kg heroina, sakrivenog u merecedesu, u 15 paketa. Cilj je bio da drogu prenese u neku od zemalja zapadne Evrope.

FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Printscreen/TV Pink
FOTO: Printscreen/TV Pink
FOTO: Printscreen/TV Pink
FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen

Stefanović je najavio i da je sutra veliki dan jer na snagu stupaju izmene Krivičnog zakonika - 1. decembra. Te izmene omogućuju da "monstrumi koji ubiju dete ili urade nešto strašno" dobijaju doživotnu i najteže kazne da nikada više ne bi bili u prilici da tako monstruozno delo ponove".

O slučaju Jovanjica

Stefanović se osvrnuo i na slučaj Jovanjica kada je zaustavljen "audi" sa svetlosnom i zvučnom signalizacijom koja je nabavljena "na divlje". Kod vozača i suvozača odnosno Predraga Koluvije pronađena je falsifikovana legitimacija sa istim tim ali pravim brojem koja stvarno postoji kod pravog policajca a slika je naknadno stavljena. Ta legitimacija navodno potiče iz 2009, tako piše na njenoj poleđini. Manipulisano je legitimacijama, tako što je uklapana sa slikom.

FOTO: Printscreen/TV Pink
FOTO: Printscreen/TV Pink
FOTO: Printscreen/TV Pink
FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen
FOTO: Tanjug Printscreen

- Srećom, policajci su veoma dobrom akcijom to prozreli i zaplenili, a potom uhapsili osumnjičenog i obavestili nadležnog tužioca - rekao je Stefanović i dodao da je potom tužilac naredio pretres i uviđaj u okviru kojeg je u firmi Jovanjica pronađena laboratorija za proizvodnju marihuane - stotinu kilograma i na hiljade stabljika.

foto: Printscreen/TV Pink

- Mislim da je to bilo profesionalno urađeno, zaplenjeni su i mobilni telefoni, policija je postupala do slova po nalogu tužilaštva i po zakonu, odmah je bilo obezbeđeno lice mesta, baš da ništa ne bi nestalo. Pronađen je tamo i pištolj - dodao je Stefanović i otkrio da je Jovanjica imala poslovni odnos sa Superiorom iz Velike Plane. Stefanović je rekao da pronađeno nije bila industrijska konoplja već biljka sa većim THC što znači da je posredi opijat.

foto: Printscreen/TV Pink

- Tog osumnjičenog Koluviju ne poznajem, nikada ga nisam u životu sreo niti u životu se rukovao s njim. Nijedan niti jedini poziv tog čoveka nije upućen Andreju Vučiću niti poziv Andreja Vučića njemu - naglasio je Stefanović i dodao ni tog dana ni u prethodnih 6 meseci, nikada...

On je rekao i da je Vulin svojevremeno posetio to poljoprivredno gazdinstvo kad su na njemu bili zasadi organskog paradajza.

- To se odnosi i na narko-dilere koji ne bi trebalo da se za kratko vreme vrate na ulicu i truju našu decu, naglasio je ministar koji se zahvalio i Fondaciji Tijana Jurić povodom Tijaninog zakona.

Stefanović je rekao i da će biti primenjivana inicijativa "tri udarca" koja podrazumeva da narko-dileri neće moći zbog blagih kazni vrlo brzo da se vrate na ulicu već da im se izrekne znatno stroža kazna posebno kad je reč o povratnicima, kojima će se i za najteža krivična dela odsad izricati teške kazne. On je dodao da neće biti ni uslovnog otpusta za najteža krivična dela. Kad je reč o ubistvu u okviru porodičnog nasilja, ona će biti označena kao teško ubistvo.

Kad je reč o narko-dilerima, kazne su od 3 do 12 godina a kad je reč o onima koji diluju pored škola ili koriste maloletnike kazne će biti izuzetno storge od 5 do 15 godina.

O karikaturi: Ozbiljna opomena, nešto što ne bi smelo biti dozvoljeno

Stefanović je ocenio danas da su naslovna strana NIN-a i karikatura u listu Danas na kojima je u predsednika Srbije Aleksandra Vučića uperen snajper, "ozbiljna opomena" i da to "u našem društvu ne bi smelo biti dozvoljeno". "Pišite šta god hoćete, imate slobodu ali nemojte objavljivati simbole koji nekog mogu da podstaknu da razmišlja o nekakvom krvavom scenariju", naveo je Stefanović.

Vratili se srpski spasioci iz Albanije

Stefanović je pohvalio vatrogasce-spasioce i potvrdio da su se vratili iz Albanije rekavši da više nema potrebe za njihovom pomoći. On je rekao da je reč o novoj i mladoj generaciji vatrogasaca koji su izuzetno obučeni i koja dolaze iz Sektora za vanredne situacije, koji je jedan od najelitnijih delova MUP Srbije.

(Kurir.rs)