Foto: RTV Printscreen

protestno pismo

POKRET ZA KOSOVO I METOHIJU U SRBIJI ODLUČAN: Prekinuti razgovore s Prištinom dok se potpuno ne sprovede Rezolucija 1244 SB UN

Izvršeno je preko 230 slučajeva nasilja, zastrašivanja, pljački, fizičkih napada, koji za isključivi cilj imaju stvaranje osećaja nesigurnosti kod preostalih Srba

Politika
> 19:48h

Pokret za Kosovo i Metohiju u Srbiji, koji okuplja preko 20 zavičajnih udruženja sa Kosova i Metohije sa članstvom od preko 90 hiljada članova, uputio je protestno pismo zbog nereagovanja svetske zajednice na zlodela i I‹ršenja osnovnih ljudskih prava i slobode srpskog i drugog nealbanskog naroda na Kosovu i Metohiji od strane Albanaca i albanske terorističke organaizacije tzv. "ovk".

U saopštenju Pokreta koje je upućeno svim ambasadama u Beogradu i kancelariji EU u Srbiji, podseća se da se ova teroristička organizacija licemerno presvukla u uniforme policije i vojske tzv. "Kosova" a sve uz saglasnost medunarodne zajednice.

"Vaše ne reagovanje i ćutanje na sva ta zlodela kojim je ugrožen srpski i drugi nealbanski narod na Kosovu i Metohiji, u najmanju ruku govori, da ste nezainteresovani za srpsku patnju ili da Albanci to sprovode uz vašu saglasnost.

Predsednik Srbije Aleksaridar Vučić predao je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku spisak i fotografije od preko 80 zvanično evidentiranih slučajeva zločina i zlodela. Isti podatak sa zvanično evidentiranim slučajevima nasilja je predao i šefu dipolomatije EU Žozepu Borelju", navodi se u saopštenju Pokreta.

"Prema podacima kojim raspolaže naš Pokret, a na osnovu verodostojnih informacija sa terena izvršeno je još preko 230 slučajeva nasilja, zastrašivanja, pljački, fizičkih napada, koji za isključivi cilj imaju stvaranje osećaja nesigurnosti kod preostalih Srba i konačnog donošenja odluke o njihovom trajnom napuštanju Kosova i Metohije, a koji iz straha od odmazde nisu prijavljeni.

foto: Facebook Printscreen/ Goran Vesić

Nedopustivo je i licemerno da se u izveštajima koji se podnose SB UN i Evropskom parlamentu, prikazuje statistički znatno manji broj incidenata, jer je srazmerno ograničenoj slobodi kretanja Srba, po shvatanju podnosilaca izveštaja, smanjen broj incidenata na štetu Srba, njihove imovine i Srpske pravoslavne crkve. Radi podsećanja navodimo samo deo evidentiranih poslednjih zločina i zlodela koji pretstavljaju etničke i verske napade na Srbe i SPC, čiji je krajnji cilj zastrašivanje i etničko čišćenje Srba koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji.

lzvršenjem ovih zločina i zlodela od strane Albanaca i albanske terorističke organizacije, stradalo je više od 15 Ijudi od kojih je nekoliko izgubilo život a ostali su povređeni ili životno ugroženi, verski objekti SPC napadnuti, opljačkani i oskrnavljeni a na kojima posle tog čina, ostaju ispisani graffiti: "Albanija UĆK".

U saopštenju Pokreta se ističe da je napadnuta i lična imovina, pokradena stada ovaca i goveda. Sasvim je jasno da je u ovakvom okruženju postalo nesigurno poslati dete u školu, izaći na njive i obradivati, otići do prodavnice ili sedeti u restoranu...

Ovo sve najbolje ilustruje poslednji primer, Dragice Gašić prve srpske povratnice u Đakovicu, kojoj je kamenovan stan, lepljene sIike mrtvih Ijudi, zabranjeno joj da ugradi blindirana vrata na svom stanu, ne dozvoljava joj se da kupi osnovne životne namirnice u prodavnicarn a koje isključivo drže Albanci.

Na udaru Albanaca: Dragica Gašić foto: Kancelarija za KiM

"Ovakav primer ogoljenug fašizma nije zabeležen u novijoj svetskoj istoriji. Iz svega navedenog očigledano proizilazi da je medunarodna zajednica inferiorna i nezainteresovana da zaštiti spski i drugi nealbanski narod na Kosovu i Metohiji, koji iz dana u dan živi sa sve većim strahom, bez ikakve zaštite i egzistencije", navodi se u saopštenju.

Kako je ozbiljno ugrožen opstanak í povratak srpskog i drugog nealbanskog stanovništva u posed svoje imovine na celoj teritoriji Kosova i Metohije, Pokret za Kosovo i Metohiju u Srbiji zahteva od SAD, Evropske unije i šire medunarodne zajednice, kao i državnog rukovodstva Republike Srbije da se:

1. U cilju zaštite srpskog i drugog nealbanskog stanovništva hitno i bez odlaganja ispoštuje Rezolucija SB UN 1244, kojom je predviđeno da se u srpskim sredinama vrati 999 policajaca i vojnika, radi zaštite srpskog i drugog nealbanskog stanovništva i njihove imovine.

2. Dok se ne sprovede Rezolucija SB UN 1244, da se prekinu svi dalji pregovori izmedu Beograda i Prištine, jer postizanje bilo kakvog dogovora, izvan Rezolucije 1244, ne daje garanciju zaštite srpskog i nealbanskog stanovništva i njihove imovine kao i zaštite objekata Srpske pravoslavne crkve (SPC).

3. Da se prekinu svi pregovori između Beograda i Prištine dok se ne privedu pravdi svi albanski počinioci zločina i zlodela učinjenih nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom, skrnavljenje i plačkanje verskih objekata, srpkih škola i druge imovine.

Očekujemo da će ovakav vid komunikacije i naši zahtevi uticati na promenu stava i odnosa medunarodne zajednice prema zaštiti srpskog življa na Kosovu i Metohiji u pogledu njihove Iìčne ì imovinske sigurnosti, navodi se u saopštenju Pokreta za Kosovo i Metohiju u Srbiji.