Foto: Shutterstock, Kurir TV

OTKRIVENO

RATOVI ZVEZDA NISU BILI FIKCIJA! Dok se film pravio, SVEMIRSKO ORUŽJE već bilo detaljno razrađeno STRUČNJACI OTKRIVAJU DETALJE

Planeta

Nedavna najava Vazduhoplovstva Sjedinjenih Država baca malo svetla na napredak u razvoju usmerene energije ili laserskog oružja.

Podaci Vazduhoplovnih snaga pokazuju je lasersko oružje sa metalnim podlogama u aerotunelu, gde su inženjeri vazduhoplovnih snaga prikupljali podatke o tome kako je mahuna reagovala pri različitim brzinama i pritiscima.

foto: Kurir televizija

Sve ovo pokrenulo je diskusije širom sveta u vezi sa naoružanjem. O tome su u Jutarnjem programu Kurir televizije govorili Andrej Mlakar, urednik rubrike Planeta na sajtu Kurir.rs i Marko Čavić.

- Cela priča oko svemirskog oružja je veoma zanimljiva. Amerikanci su to kasnije uspostavili kao Rat zvezda, a Džordž Buš kao Stratešku odbrambenu inicijativu. Onda su se u sve to uključili Kinezi - rekao je za Kurir televiziju Andrej Mlakar.

foto: EPA / KIYOSHI OTA

Zanimljivost je i to da je priča o svemirskom oružju starija od serijala filmova Ratovi zvezda, čiji je prvi deo gledao svetlost dana 1977. godine.

- Priča o svemirskom ratu datira odavno. Svemirski rat je inicijativa koja datira još od vremena Ronalda Regana, odnosno i mnogo ranije iz 60-ih godina 20. veka. Bila je potreba postaviti i instalirati određeno oružje, da bi se na zemlji gađao određeni cilj. Ima jedan tekst iz 1962. godine, u kom je Afrika bila zamišljena kao ključna baza, kada je Amerika trebalo da napadne Sovjetski Savez, a to se kasnije proširilo na raketne i antiraketne štitove - kaže Andrej Mlakar.

foto: Guo Zhongzheng / Xinhua News / Profimedia

Mlakar se osvrnuo i na jedan zanimljiv detalj iz spoljnopolitičkih odnosa Izraela i SAD.

- Izraelci su povremeno voleli da napakoste svojim vernim prijateljima Amerikancima, pa su 2001. prodali Kinezima 3 komercijalna satelita. Upravo iz tih satelita je kasnije nastala njihova produkcija satelita Bežing 1, 2 i sada 3 - dodao je Mlakar.

Urednik rubrike "Smartlife" Marko Čavić smatra da će uskoro moći sve da se prati.

foto: Kurir televizija

- Ako se setimo, pred kraj godine se pojavil ainformacija da je Google Earth snimio nevidljivi bombarder američke vojske, blizu Misurija. Navodno se na jednom snimku vidi i neka fleka, koji je taj B2 bombarder - urednik rubrike "Smartlife", Mondo, Marko Čavić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video: