Foto: printscreen YT

spc

SLAVIMO APOSTOLA TIMOTEJA: Predanje kaže da nikada nije povisio glas, a veruje se da pomaže da se prevaziđe SVAKA NEVOLJA

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog apostola Timoteja.

Prema legendi, osim 12 velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još 70 drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo.

Jedan od njih je bio Sveti apostol Timotej Efeški.

Rođen je u Listri Likaonskoj od oca Grka i majke Jevrejke. Majku i babu mu je pohvalio Sveti Apostol Pavle zbog vere nelicemerne. U Listri se Timotej sreo prvi put sa velikim apostolom i sam je bio svedok kad je Pavle iscelio hromog od rođenja.

Kasnije je Timotej bio bezmalo stalan saputnik Pavlov. Obišao je sa njim Ahaju, Makedoniju, Italiju i Španiju. Timotej je bio veliki propovednik vere i izvrstan besednik i mnogo je doprineo rasprostranjenju i utvrđenju hrišćanske vere.

Veruje se da je stigao i do naših prostora, a pre svega do Singidunuma (današnjeg Beograda) gde je širio hrišćanstvo. Predanje kaže da je upravo ovaj svetitelj bio prvi koji je današnju srpsku prestonicu proglasio za "hrišćanski grad".

foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon mučeničke smrti Pavlove, Timotej je imao za učitelja svetog Jovana Jevanđelista, ali kada je njega car Dometijan prognao iz Efesa na ostrvo Patmos, Timotej je ostao u Efesu da episkopuje.

U vreme nekog idolskog praznika, zvanog Katagogium, neznabošci, kivni na hrišćane, mučki i pod maskama napali su Timoteja i ubili ga (oko 93. godine). Časne mošti njegove kasnije su prenete u Carigrad i sahranjene u crkvi Svetih Apostola, do groba svetog Luke Jevanđelista i svetog Andreja Prvozvanog.

Sveti apostol Timotej smatra se zaštitnikom dobrih i pravednih govornika i razumnih ljudi. Legenda kaže da nikada nije podigao glas već da je uvek govorio tiho i sa uvažavanjem onoga sa kojim priča - bio to prijatelj ili neprijatelj.

Naši stari su verovali da danas nema razloga da se plašite svojih protivnika. Zamolite Svetog apostola Timoteja za pomoć i imaćete Boga na svojoj strani pa će i svaka nevolja biti prevaziđena.

Ovako glasi tropar Svetom Timoteju:

- Naučivši se blagosti i bivši razuman u svemu, blagom savešću dostojno si se obukao. Napojio si se od sasuda izabranog (Pavla) tajni neizrečenih, veru sačuvavši, dobar kraj imajući, Apostole Timoteje: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

(Kurir.rs)