Najnovije vesti

DA LI TRUDNICE TREBA DA SE VENČAJU U CRKVI? Protojerej Kalezić otkrio da li se deca začeta pre braka roditelja SMATRAJU GREHOM
Foto: Shutterstock

spc

DA LI TRUDNICE TREBA DA SE VENČAJU U CRKVI? Protojerej Kalezić otkrio da li se deca začeta pre braka roditelja SMATRAJU GREHOM

Društvo

Odnosi pre braka su se prema načelima Srpske pravoslavne crkve oduvek smatrali grehom i postavlja se pitanje da li trudnice smeju da obave crkveno venčanje.

Protojerej stavrofor Dimitrije Kalezić objašnjava kako se ovaj čin zaista tumači i da li postoje neka odstupanja u praksi odnosno da li je prema tumačenjima SPC sramota da trudnica izgovori subodnosno "da" pred crkvenim oltarom.

Blud, naime, ne obuhvata samo neobavezne veze sa bilo kim već podrazumeva i dopuštanje intimnih odnosa pre braka. Ipak u praksi sve češće vidimo da se mladi sve ređe odlučuju na brak dok ne dočekaju vest da očekuju prinovu.

Protojerej stavrofor ističe da se ovakva praksa podržava i da je u osnovi razloga zbog kojih se začeće pre braka toleriše u tome što za verujuće ljude Božji blagoslov nikada ne kasni.

- Trudnice ne samo da treba da se venčaju u crkvi, već je to i poželjno, a čak sa neke strane predstavlja i obavezu ako je žena verujuća i ako brak smatra svetom tajnom i novim oblikom zajednice. Kakav je to posao koji radiš ako ne zoveš u pomoć Boga. Bog nas venčava da bi pomogao našoj odluci i da je blagoslovi - priča protojerej.

Kalezić dalje tumači da li se deca začeta pre braka svojih roditelja smatraju grehom.

- Dete je u majci bilo i njih dvoje su bili jedna celina biološka ako posmatramo sa te prirodne strane. Pored toga, što je još važnije, oni čekaju blagoslov Božiji, a on nikad ne kasni - priča Kalezić.

Objasnio je i kakva je procedura pri činu venčanja para koji već očekuje prinovu.

- Kao i drugi ljudi, na njima je da strpljivo sačekaju taj čin, traje pola sata, a nekada i malo manje, ali je osnovna stvar u toj formuli: "Venčava se rab Božiji (ima mladoženje i mlade) u ime Oca, Sina i Svetoga duha", a sve ostalo je obred koji može da varira - govori Kalezić.

Iako se u svakodnevnom životu često mogu čuti primedbe na čin venčanja trudnice u crkvi, protojerej je istakao da u svojoj dosadašnjoj službi nije bio upoznat sa slučajevima da su imale problem prilikom sklapanja braka.

- Takvi slučajevi nam nisu poznati, a ako ih i ima, treba da shvatimo da je i to poželjno, jer žena je to dete začela iz ljubavi, a ne iz mržnje, inata i ko zna čega. Pošto ga je več začela iz ljubavi ono predstavlja njen nastavak i lični i biološki i što onda da ne bude sa Božjim blagoslovom - zaključio je Kalezić.

(Kurir.rs/Objektiv)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja