Najnovije vesti

DA LI JE GREH AKO ODBIJEMO KUMSTVO? Naši stari su verovali da možemo ostati sami i bez poroda, a evo šta kaže SPC
Foto: Shutterstock

narodna verovanja

DA LI JE GREH AKO ODBIJEMO KUMSTVO? Naši stari su verovali da možemo ostati sami i bez poroda, a evo šta kaže SPC

Društvo

Kum je nekada bio samo jedan za čitav rod, ali danas svaka porodica ima svoga kuma. On je glavni svedok pred Bogom i ljudima na venčanju, krštava i venčava decu i vezan je za tu porodicu sve do smrti.

Izabrati nekoga za kuma krupna je odluka, a sa druge strane veoma je velika odgovornost kad nas neko izabere za tu bitnu ulogu.

U današnje vreme, nažalost, prva pomisao kad nas neko pita da li hoćemo da budemo kum ili kuma jeste da li imamo dovoljno novca da opravdamo u potpunosti tu ulogu u životu dragih nam ljudi. U našem narodu vekovima postoji izreka "kumstvo se ne odbija" i evo kakve vas posledice prema starom narodnom verovanju očekuju ukoliko odbijete tu važnu ulogu.

Jedno od verovanja glasi da će vas ako odbijete da budete kum na venčanju kroz život pratiti nesreća i nikada nećete pronaći svoju srodnu dušu jer ste odbili da pred Bogom i ljudima svedočite o braku dvoje ljudi.

Neki ljudi veruju da pored nesreće u ljubavi odbijanje kumstva donosi i usamljenost do kraja života i da čovek koji je odbio kumstvo neće pored sebe imati pravog prijatelja.

- Kum je osoba od poverenja, najčešće najbolji prijatelj, a ako vas za kuma pozove neko ko vam nije blizak logično je da ćete se dvoumiti, zato je najbolje biti iskren - objasnio je jednom prilikom arhimandrit Jovan Nikitović.

Drugo narodno verovanje jeste da čovek koji odbije da kumuje na krštenju deteta nikada neće imati poroda. Drugim rečima sam neće moći da ima decu i širi sopstvenu porodicu jer nije spreman da na sebe preuzme jednu veliku duhovnu obavezu.

- Taman posla! To su obična sujeverja koja se krše sa pravoslavljem. Kum treba da bude duhovni vodič svom kumčetu. Da ga vodi kroz život i bude oslonac. A kako to da bude ako ne želi - rekao je Nikitović.

Dodaje da je kumstvo sada dosta drugačije nego što je ranije bilo. Stara kumstva su bila održavana i na neki način jača dok se danas na ovakav čin više posmatra kroz nekakvu materijalnu prizmu.

- Može se lako desiti da čovek kuma bira prema materijalnom stanju ne bi li tako sebi u bliskoj budućnosti pribavio korist. E ni to nije utemeljeno u pravoslavlju - jasan je bio arhimandrit.

(Kurir.rs/Opanak)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track