Foto: Thinkstock

Sirovi, neslani

ZDRAVA GRICKALICA: Šaka badema dnevno za zdravlje i lepotu! Puni vitamina i BLAGODETI

Žena

Prepuni su vitamina i drugih elemenata koji našem telu daju potrebnu količinu hranljivih materija i čine nas zdravim

Prirodni, neslani bademi ukusne su i hranljive grickalice prepune zdravstvenih blagodeti. Samo nekoliko njih dnevno može nam pomoći u poboljšanu zdravlja srca. Takođe, pomaže u borbi protiv bolesti poput dijabetesa i Alchajmera.

foto: Profimedia

Bogati su vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom i kalijumom. Takođe su značajan izvor belančevina i vlakana, ali sadrže i vrlo malo šećera. Bademi su i bogat izvor nezasićenih masnoća, a ne sadrže holesterol ili so. Od svih orašastih plodova sadrže najveću količinu riboflavina (vitamin B2) kao i niacina (vitamin B3). Pogledaj šta će se dogoditi vašem telu ako budete šaku badema svakog dana...

Smanjuje nivo holesterola

Bademi su poznati kao najdelotvorniji kad je reč o smanjenju lošeg holesterola. Ako vam je nivo holesterola već visok, pokušajte da povećate unos badema na dvadesetak dnevno.

foto: Profimedia

Sjajna kosa

Bademi sadrže nekoliko vitamina potrebnih za rast i jačanje kose. Poznato je da magnezijum i cink stimulišu rast kose, a vitamin B daje kosi sjaj i dugovečnost.

Zdravo srce

Bademi su bogati antioksidansima, monozasićenim mastima, magnezijumom i bakrom - za koje se zna da su dobri za zdravlje srca i vena. Jedenje badema s opnom pomaže u sprečavanju srčanog udara ili drugih srčanih stanja.

Sprečava nastanak bora

Bademi sadrže mangan, koji pomaže pri proizvodnji kolagena - belančevine odgovorne za tonus kože. Sadrži i vitamin E, antioksidans koji pomaže u borbi protiv znakova starenja.

foto: Promo

Popravlja crevnu floru

Ljuskica badema sadrži probiotike potrebne za rast i razmnožavanje dobrih crevnih bakterija. Ako postoji neravnoteža, mogu se pojaviti simptomi poput bolova u stomaku, lošeg zadaha i probavnih smetnji.

Mršavljenje

Bademi pomažu pri normalizaciji metabolizma, ali takođe doprinose gubitku težine. Sadrži vlakna koja nam daju osećaj sitosti.

foto: Profimedia

Poboljšava moždanu aktivnost

Budući da bademi sadrže vitamin E, to pomaže u poboljšanju pamćenja (ako se redovno konzumiraju). Ovi orašasti plodovi takođe usporavaju starenje mozga.

Pomaže u borbi protiv kamena u žuči

Bademi su povezani sa smanjenjem pojave kamena u žučnoj kesi. Naime, to je zato što bademi smanjuju nivo lošeg holesterola, ali i zbog dobrog delovanja antioksidansa.

(Kurir.rs)