Foto: Promo

Efikasno

SITNI TRIKOVI, A PARA VREDE: Evo kako da ISPRAVITE DRŽANJE u samo NEKOLIKO POTEZA i izbegnete zdravstvene probleme

Život

Možda vam zvuči neverovatno, ali ako uradite nekoliko malih trikova zaista možete da popravite držanje vašeg tela. Uz njihovu pomoć ćete brzo da “ispeglate” vaš celokupni izgled, ali i zdravlje.

Vremenom nepravilno držanje počinje ozbiljno da utiče na kičmu, kukove, kolena, ramena, povlači sa sobom i bolove u mišićima. Kada tome dodate i slabu fizičku aktivnost, koji kilogram viška - mogu da nastanu baš ozbiljni zdravstveni problemi.

foto: Profimedia

Evo šta treba da uradite:

Prvo zabeležite sve nedostatke koje uočite na telu, odmah ćete znati na čemu treba da radite da biste popravili držanje. Dakle, proverite da li vam ramena stoje u ravni, da li vam kukovi naginju prema napred, da li su stopala postavljena normalno, prema vani ili prema unutra.

Ako ste primetili da nešto od ovoga nije u redu, sledeći dan poranite, protegnite se i – pravac pred ogledalo.

Izučite pred ogledalom kako da se postavite u pravilan položaj. To ćete najbolje i najlakše uraditi ako zamislite da vam neko vuče vrat prema tavanici.

foto: Shutterstock

U toj pozi ramena pomerite unazad, ispravite ih i opustite, uvucite trbušne mišiće, noge postavite u ravni sa kukovima. Rasporedite težinu ravnomerno na oba stopala i prirodno opustite ruke duž tela. Bićete kao novi!

I samopouzdanje se vežba

Izgradićete izgled, ali ovo će vam podići i samopouzdanje. Pored zdravstvenih prednosti, dobro držanje će pomoći da izgledate opuštenije i otvorenije u svakoj prilici i u kontaktu sa ljudima.

Odeća može dosta da učini za vaš izgled, ali morate isto tako da imate pravilno držanje tela i kičme ukoliko želite da odajete izgled osobe pune samopouzdanja.

foto: Shutterstock

Da biste videli i osetili kako to izgleda, možete još nešto da učinite za sebe čak i ako nemate veliko ogledalo: stanite priljubljene glave i kukova uz zid, postavite pete 2cm od zida, privucite donje trbušnjake kičmi da biste smanjili luk na dnu leđa i - odmaknite se. Upravo tako izgleda pravilno držanje tela! Imajte na umu ovaj stav kada stojite ili hodate.

Pravilno držanje treba da se podrazumeva i kad obavljate svakodnevne aktivnosti.

Kod usisavanja, recimo, leđa bi trebalo da budu ispravljena, a karlica "podvučena" snagom mišića. Položaj tela se menja zahvaljujući gipkosti mišića nogu i iz blago savijenih kolena. Najvažnije je da se pravilno odredi visina rukohvata na ispustu za usisnu cev – treba da bude do visine kukova. Izbegavajte okretanje trupa.

foto: Profimedia

Ukoliko usisavate ispod nameštaja, kleknite i iz tog položaja usisajte, kičma mora da stoji pravo.

A ako imate automobil, kada se vrata otvore a vi stojite pored, da biste zaštitili leđa potrebno je da nogom bliže zakoračite u unutrašnjost automobila. Sve vreme se pridržavajte za krov ili gornji deo sedišta. Iz tog položaja - jedna noga u autu, druga napolju - sešćete u auto. Tek tad ubacite i drugu nogu u auto. Naravno, vodite računa da vam kičma stoji pravo.

Pripazite na težinu

Kičma je koštani stub dug oko 75 cm kod muškaraca i 65 cm kod žena. Sastoji se od 33 pršljenova koji su međusobno povezani u vratnom, grudnom i slabinskom delu međupršljenskim diskovima, čija jezgra kod mladih sadrže do 88 odsto vode, a kod starijih do 70 odsto.

U krstima i trtičnom delu su srasli i čine istoimene kosti. Podržavaju oko 140 mišića koji upravljaju njenim pokretima – od mišića vrata, leđa i grudnog koša, do mišića trbuha i dna karlice.

foto: Shutterstock

Samo redovna izmena mirovanja i opterećenja omogućuje prokrvljenost pršljenova i mekih tkiva kičme koji tako mogu da prime hranjive materije i uklanjaju sopstveni otpad. Kičmi najbolje odgovaraju plivanje, košarka, odbojka, rukomet, planinarenje, a izuzetno važno je da održavate telesnu težinu - zbog svakog kilograma viška na trbuhu, kičma trpi opterećenje od sedam kilograma!

Kurir.rs/B.M.

Bonus video: