DA LI ZNATE DA KOSU OŠTEĆUJETE I DOK SPAVATE?! Ove stvari vam UNIŠTAVAJU vlasi, a možete lako da ih promenite, a evo i KAKO!
Foto: Profimedia

BIĆETE MNOGO ZADOVOLJNIJI

DA LI ZNATE DA KOSU OŠTEĆUJETE I DOK SPAVATE?! Ove stvari vam UNIŠTAVAJU vlasi, a možete lako da ih promenite, a evo i KAKO!

Žena -

Ako vam je kosa suva ili je često farbate, verovatno ćete posebno pripaziti na to da izbegnete dalja oštećenja. Međutim, briga o kosi je više od korišćenja dobrog šampona i izbegavanja toplotnih alata za oblikovanje. Postoji mnogo stvari koje možete da uradite kako biste zaštitili kosu dok spavate, jer okretanje po krevetu noću može da ošteti vlasi više nego što mislite.

Kosi je potreban san za lepotu jednako kao i koži, a u nastavku saznajte koje naizgled bezazlene greške pravite zbog kojih vaša kosa ne izgleda najbolje.

Kosa
foto: Shutterstock

Idete u krevet s vlažnom kosom

Nekim danima jedva da imate energije da skinete šminku, a kamoli da osušite kosu, i to je potpuno razumljivo. Međutim, spavanje s mokrom kosom može uzrokovati ozbiljnu štetu.

Mokra kosa je vrlo krhka, a svako okretanje noću može da ošteti vlasi i uzrokuje lomljenje i pucanje. Bolje je oprati kosu nekoliko sati pre spavanja ili koristiti sredstvo za zaštitu od toplote i osušiti je fenom za kosu.

Spavate s punđom

Ako imate dugu kosu, onda vam se verovatno dogodilo da pre spavanja zavežete kosu u rep ili punđu. Ali ako držite kosu zavezanom preko noći, to može da oslabi pramenove, pa čak i dugoročno da dovede do gubitka kose.

Kosa
foto: Profimedia

Kako biste temenu dali preko potrebno vreme za oporavak noću, ostavite kosu raspuštenu pre spavanja i nikada nemojte da je vezujete u čvrstu punđu kada vam je kosa mokra.

Zamenite pamučnu jastučnicu svilenom

Bacite staru pamučnu jastučnicu i uložite u kvalitetnu svilenu jastučnicu. Pamuk je često grub prema vašoj kosi i sprečava da ona lako klizi, što na kraju može da dovede do zapetljane i suve kose. Spavanje na svilenoj jastučnici može da pomogne da vam se frizura ne pokvari noću i biće puno negovanija.

Ne češljate kosu pre spavanja

Verovatno trošite dosta vremena na to da vam svako jutro kosa izgleda savršeno, ali temeljno češljanje pre nego što krenete na spavanje može da vam pomogne da izbegnete čvorove i zamršenu kosu koja vas dočeka ujutru.

kosa, nega kose
foto: Shutterstock

Četkanje pomaže da se ravnomerno rasporede prirodna ulja koja proizvodi vaše vlasište od korena do vrhova. To će održati kosu sjajnom i sprečiće lomljenje.

Ne pletete kosu pre spavanja

Iako pegla za kosu može da vam pomogne da napravite predivne talase u kratkom vremenu, korišćenje opcija koje ne uključuju toplinu pomoći će vašoj kosi da ostane zdrava i dobro hidrirana. Napravite opuštenu pletenicu pre spavanja i nanesite proizvod za negu kose koji će osigurati da se probudite s predivnim blagim kovrdžama.

Zapravo, spavanje s pletenicama jedna je od tajni koje Indijke koriste kako bi im kosa bila duga, sjajna i zdrava. Slaganje ove frizure pre spavanja može da spreči pucanje vrhova, ojača kosu i pomogne joj da brže raste.

kosa, frizura
foto: Profimedia

Štedite na uljima za kosu

Baš kao i naša koža, i naša kosa se regeneriše dok spavamo, a te sate možemo maksimalno da iskoristimo uz neke jednostavne tretmane tokom noći. Nanošenje ulja za kosu preko noći barem dva puta nedeljno, noć pre nego što planirate da operete kosu, izvrstan je način da ojačate vlasi i poboljšate njihovo zdravlje.

Ako vam se ostavljanje ulja preko noći čini previše, jednostavno ga nanesite sat vremena pre tuširanja i omotajte glavu vrućim peškirom kako bi dobro upilo, piše Bright Side.

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:03

TESLA, NOVAK, PUTIN: Svetski tabloidi pisali o Mariu i njegovim tetovažama na kosi (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track