medicinski termini

ZNATE LI ČIME SE BAVI PERFUZER? Ovaj posao star je više od dva veka, a od onoga koji se njime bavi BUKVALNO VAM ŽIVOT ZAVISI

Društvo

Možda ne spadamo u najzdraviju naciju na svetu, ali itekako nastojimo da se razumemo u medicinsku terminologiju.

Tako znamo ko je oftalmolog, šta je stetoskop, koja je uloga katetra, ali malo nas zna ko je i šta radi PERFUZER u medicinskoj branši.

Njegova uloga je vitalna kao što je važna uloga srca u našem organizmu.

foto: Kurir televizija

Naš kolega Predrag Žambok danas je u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje i on nam je otkrito šta se krije iza zanimanja PER-FUZER.

Najprostije rečeno, perfuzer je lice koje prilikom operacije srca, kada se srcu zaustavi rad, on to srce veštački održava u radu.

foto: Kurir televizija

- Da bismo znali šta je perfuzer, prvo moramo znati šta je perfuzija. Perfuzija ili cirkulacija podrazumeva protok krvi van cirkulacije pacijenta, znači kroz veštački sistem krvih sudova i preko stranih materijala. Osnovni zadatak vantelesnog krvotoka je da obezbedi hirurgu mirno, beskrvo i hladno operativno polje odnosno optimalne uslove za rad - Goran Milošević, perfuzer, koji ima veoma odgovoran i stresan posao.

A ovaj koncept rada star je više od dva stoleća.

foto: Kurir televizija

- Ovaj koncept star je 200 godina, ali poslednjih 60 godina postaje jedna rutinska procedura. Suština je - perfuzer rukuje aparatima koji menjaju funkciju srca i pluća čiji se rad u toku operacije zaustavlja da bi se obezbedili optimalni uslovi., bezbedan rad i bezbedan oporavak pacijeta. To su aparati koji služe da kratak rad od 5 ili 6 sati, ali postoje i aparati koji daju dužu podršku, ne zamenu, a koji održavaju rad tokom nekoliko dana ili nedelja. Nadamo da će kruna biti transplatacija, nešto što smo radili pre više od 20 godina.- rekao je za televiziju Kurir dr Siniša Jagodić, načelnik odeljenja perfuzije.

Jedan od stručnjaka u Srbiji za ovu oblast je Goran Milošević, perfuzer, koji ima veoma odgovoran i stresan posao.

foto: Kurir televizija

- Perfuzeri su ti koji izvode vantelesni krvotok sa velikim stepenom samostalnosti i autonomije u poslu. Ovo je mašina srca i pluća, a perfuzeri uz pomoć te i još nekim mašina uzvode vantelesnu krvotok. Polje je dosta kompletn. Postoji i niz monitoringa, da bi se gledale optimalne vrednosti. Posao je veoma odgovoran, a svakoga dana jedan ili dva ljudska života su u našim rukama - kaže Goran Milošević, perfuzer.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs