NIJE SAMO DOBRA POTPORA ZDRAVLJU MAJKE I BEBE: Vitamin B9 pomaže kod jednog užasnog oboljenja, a ima ga u OVOJ hrani
Foto: profimedia

obratite pažnju

NIJE SAMO DOBRA POTPORA ZDRAVLJU MAJKE I BEBE: Vitamin B9 pomaže kod jednog užasnog oboljenja, a ima ga u OVOJ hrani

Život -

Za folnu kiselinu, kako se popularno naziva vitamin B9, svi su čuli: neophodna je za pravilan rast i razvoj bebe dok je u stomaku, kao i za samu majku. Sada je dokazano i da može da spreči nastanak oboljenja koje muči blizu 200.000 stanovnika Srbije, 150 miliona širom planete.

Nova studija je otkrila da nizak nivo vitamina B9 povećava rizik od demencije u starosti!

demencija, penzioneri, zlatno doba
foto: Shutterstock

Vitamin B9, koga zovu i folat i folacin, jedan je od vitamina B kompleksa koji pomaže u stvaranju zdravih crvenih krvnih zrnaca. Trudnicama se preporučuje zbog svog i zdravlja bebe, međutim, nedavna istraživanja su pokazala da su sve osobe koje imaju niži nivo B9 u većem riziku od razvoja demencije!

Da je važan za vaše mentalno i emocionalno zdravlje, potvrdila je studija objavljena u časopisu Evidence Based Mental Health. Tokom istraživanja prikupljeni su podaci od 27.000 Izraelaca starosti od 60 do 75 godina koji nisu imali dijagnozu demencije. Utvrđeno je da su oni sa nedostatkom folata imali 1,68 puta veći rizik od razvoja demencije, a 2,98 puta veći rizik od smrti!

Iako deluje na sličan način kao i drugi vitamini B u održavanju zdrave jetre, kože, kose i očiju, vitamin B9 je posebno važan za omogućavanje moždanih funkcija.

Mozak, Arterije, Migrene, Vilisov Krug

Nizak nivo uzrokuje smanjenje vašeg hipokampusa, važnog dela mozga koji služi za pohranjivanje dugoročne i kratkoročne memorije, što dovodi do gubitka pamćenja i demencije.

Simptomi nedostatka vitamina B9

Promena nivoa energije obično može da ukaže na to da vam nedostaju vitamini, što uključuje i vitamin B9. Uz manjak energije, simptomi su i ekstremni umor, izmenjena osetljivost nekog dela tela na različite stimulanse (dodir, vibracije, toplota...), slabost mišića, poremećen vid.

Moguća je i pojava crvenog i bolnog jezika, čireva u ustima, a nikako ne reba isključiti ni psihološke probleme koji mogu da uključuju konfuziju i depresiju.

Žena, depresija, tuga, Tužna žena
foto: Profimedia

Ukoliko imate neki od ovih simptoma, obavezno proverite u laboratoriji jednostavnim testom nivo folata u krvi!

Namirnice bogate vitaminom B9

Dr Joanis Liakas, medicinski direktor u Vie Aesthetics, koji je otkrio simptome nedostatka vitamina B9 savetuje da obratite više pažnje na ishranu.

Da biste povećali njegov nivo i sprečili pojavu demencije u poznim godinama, treba da jedete više lisnatog povrća (zelenu salatu, spanać), brokoli, prokelj, špargle, mahunarke (pasulj, grašak, sočivo).

Izuzetno su poželjni rakovi i školjke, ali nisu svima dostupni. Kao zamenu možete da koristite jeftinije morske plodove, jaja, džigericu, integralne žitarice, avokado, semenke i ulje od suncokreta, orahe, sveže voće i sveže isceđene voćne sokove.

Frižider, Salata
foto: Shutterstock

Kurir.rs/Mirror/B.M.

Bonus video:

03:25

Nova biznis šansa u Srbiji, odlična prilika za mlade!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track