Foto: Profimedia

uploviti u bračne vode ili ne?

AKO NE ŽELITE, NE MORATE DA SE VENČATE: Psiholog daje PET dobrih RAZLOGA zbog kojih ne treba da stupite u BRAK

Zanimljivosti

Činjenica je da danas mnogi ne žele da stanu pred oltar, da izgovore sudbonosno "da" i obavežu se jednoj osobi do kraja života. Iako je život samca ili razvod nekada bio tabu, danas je na neki način postalo legitimno živeti u vanbračnoj zajednici, razvesti se, ili nikad ne stupiti u brak.

Psiholog Li Koen objašnjava zašto ne treba po svaku cenu reći "da" i potpisati papir, i daje pet razloga za to.

foto: Profimedia

1. Ako se ne udate, ne znači da ste sami

Ako ste u braku, pretpostavlja se da uvek imate partnera uz sebe, u dobru i u zlu. Ako niste u braku takođe ćete imati nekoga u dobru i u zlu. Nekoga na koga možete računati, s kime se možete smejati, koga možete voleti, s kim se možete svađati...Umesto braka, družite se s prijateljima, putujte, radite, svirajte neki instrument. Ne morate biti u braku da biste imali sve što bi vam brak trebao dati - život bogat iskustvima i intimom.

2. Ljubav je prava misterija

Brak je, po definiciji, običan ugovor. Ne želite definisati ljubav u poslovnom i pravnom smislu. Lepota ljubavi jeste da je nedefinisana i uvek se menja, smatra Koen.

foto: Profimedia

3. Prava sigurnost dolazi od toga da znate ko ste bez obzira na sve

U životu se događaju uznemirujuće stvari i u braku to ne prestaje. S druge strane, sigurnost ta teška vremena čini podnošljivijima. Činjenica da vas vaši prijatelji, partner i porodica dovoljno dobro poznaju i vole, stvara najveću sigurnost od svih.

4. Uvek možete prekinuti vezu

Ako ste, na primer, deset godina u vezi i kad god dođe do svađe, osećate olakšanje jer znate da vas ništa ne drži zajedno osim sopstvene želje da ta veza uspe. Mnogo je lakše raskinuti nego razvesti se.

foto: Shutterstock

5. Možete se venčati iduće godine, ili za dve - tri...kad god hoćete

Mogućnost da se venčate uvek je otvorena. To što niste u braku ne znači da ste protiv braka. Važno je da ste otvoreni prema opcijama koje se nude. Budimo realni, niko od nas ne zna šta mu budućnost nosi.

(Kurir.rs/Ordinacija.hr)

Bonus video: