rat na istoku

RUSI SPREMAJU VELIKU AKCIJU ZA 9. MAJ? Specijalista za bezbednost izneo šokantne tvrdnje SPREMA SE DEMONSTRACIJA SILE U AZOVSTALJU

Planeta

Profesor dr Svetislav Lutovac i Vladimir Milić, urednik sajta Savremena Kina istakli su da Kina pokušava da zadrži neutralnost u sukobu Rusije i Ukrajine.

Profesor dr Svetislav Lutovac, specijalista za bezbednost i kontaterorizam istakao je da smatra da se devetog maja, simbolično, sprema velika akcija i demonstracija sile Rusije u Ukrajini.

foto: Kurir televizija

- Iza ratnih sukoba uvek se krije neki interes. Samim tim i Ukrajina je jedna kolateralna šteta u svemu ovome. Tamo su svi u velikom strahu da će za neka dva meseca početi ogromna ekonomska kriza - kaže Lutovac.

U Kini se od početka insistra da su odvojena pitanja Ukrajine i Tajvana, naveo je Vladimir Milić, urednik sajta Savremena Kina.

- Oni navode da slučaj Tajvana i Ukrajine ne može da se poredi. Oni kažu da Tajvan nije deo UN i ta ga priznaje samo četrnaest zemalja na svetu i ne odriče se te teritorije - kaže Milić.

Profesor dr Svetislav Lutovac naveo je da nije adekvatna podrška koja dolazi sa zapada ka Ukrajini.

- Podrška u naoružanju ne znači nikakav mir. Oni podmazuju sukobe do poslednjeg Ukrajinca. Volodimir Zelenski podstiče sukobe nakon svakog razgovora koji obavi sa zapadom. Zato sam ga naznačio i kao jednog veoma neozbiljnog pregovarača. Ne pregovara se o miru stalnim pozivanjem na rati traženjem naoružanja. Siguran sam de se nešto veoma krupno krije u čelečani Azovstalja. Nešto ili neko. I to ćemo tek videti. Ta grupa civila koja je unutra je izmanipulisana i služe kao živi štit - smatra Lutovac.

Milić je istakao da su poruke koje se odnose na sukob

foto: Kurir televizija

- U samom početku nije bilo jasno kakvu će stranu zauzeti Kina, a sada je jasno da ona ne želi da bira stranu. Ne želi da se stavlja ni na jednu stranu, ali sa druge strane drži više rusku stranu, jer ima razumevanja za situaciju u kojoj se nalazi Rusija. Ali za sada nema nikakve pomoći u bilo kom obliku. Kina poziva na pregovore - kaže Milić.

Lutovac je ocenio da se Srbija drži veoma dobro i ne treba da uđe u proces u koji je zapad ušao.

- Balansiranje je za sada dobro. Na samom početku konflikta Rusija je navela da postoji devet laboratorija koje su se bavile biološkim eksperimentima. Veoma će se jasno videti o čemu se radi. Ukrajina se od 2014. godine priprema za ovako nešto. Sama koncentracija Azova značila je da treba da se pokrene napad na pokrajinu Donbas. Analitičari sve više spominju 9. maj, a ja takođe smatram da će se tada odigrati neka velika aktivnost. Ili će se nešto desiti sa Azovstaljem ili će se odigrati neka velika akcija, kao demonstracija pobede nad fašizmom - kaže Lutovac.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: