EVO ZAŠTO RUSKA KRSTARICA MOSKVA NIJE IMALA ŠANSE PROTIV UKRAJINSKIH PROJEKTILA: Američki pomorski institut otkrio razlog! VIDEO
Ilustracija, Foto: Profimedia / Milos Miskov

procena

EVO ZAŠTO RUSKA KRSTARICA MOSKVA NIJE IMALA ŠANSE PROTIV UKRAJINSKIH PROJEKTILA: Američki pomorski institut otkrio razlog! VIDEO

Planeta -

Vodeći brod Crnomorske flote ruske mornarice nije imao svoje radare u funkciji u trenucima pre nego što je potonuo 14. aprila kada ga je pogodio par ukrajinskih protivbrodskih projektila Neptun.

Prema američkom Pomorskom institutu, raketna krstarica Moskva nije mogla da uoči pretnju od ukrajinskog naoružanja jer njeni radarski sistemi nisu bili aktivirani na vreme.

Fotografije Moskve snimljene neposredno nakon raketnog udara pokazuju da su radari u njihovom „normalnom spremljenom položaju“, rekao je u četvrtak za USNI Nevs penzionisani mornarički kapetan Kris Karlson.

Veruje se da su projektili pogodili Moskvu u centru broda neposredno iznad vodene linije. Ukrajinski vojni dronovi primećeni u toj oblasti mogli su da se koriste za ciljanje i usmeravanje raketnog udara, rekli su mornarički analitičari za USNI.

„Sve što treba da urade je da lenčare jednom ili dvaput i onda imaju izvodljivo rešenje za ciljanje“, rekao je kapetan Karlson.

Stoltenberg kaže da će NATO zaštititi Švedsku i Finsku tokom faze prijave ako se pridruže alijansi Američki zvaničnici su negirali da su Ukrajini pružili vrstu konkretnih informacija potrebnih za uspešan napad i potopiti Moskvu.

Radarski sistemi na "Moskvi" koji bi usmerili protivraketni baraž nisu aktivirani, kažu analitičari.

„Ako ga ne pokrenete, vaša odbrana tačke (rakete zemlja-vazduh) neće biti u funkciji“, rekao je kapetan Karlson.

Analitičari su rekli da je veliki deo opreme na brodu „Moskva“ koja je bila potrebna za suzbijanje raketnog udara bila nekoliko godina stara u vreme napada.

„Imate stare stvari, što znači da su temperamentne“, rekao je kapetan Karlson. „Teško ga je održavati, a održavanje na moru nije ruska snaga.

Kurir.rs/Wasington Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track