rat u ukrajini

PUTIN IZNENADA PROMENIO PRAVAC RATOVANJA? Čuveni analitičar: Otišao je od prvobitnog cilja, PLATIO JE PREVISOKU CENU!

Planeta

Boško Jakšić, čuveni spoljnopolitički analitičar istakao je da je Vladimir Putin otišao od prvobitnog cilja, koji je imao na početku specijalne operacije na Ukrajinu.

- Putin je otišao od prvobitnog cilja u Ukrajini, rasuo je jedinice, pa ih je posle povlačio i posle mesec dana vratio se ideji da napravi koridor od Crnog mora do Donbasa. U tome je uspeo, ali je cena koju je platio prevelika. Pre svega moralna, zatim i vojna zbog narušavanja ugleda ruske vojske, koja pritom nije koristila modernu avijaciju u kojoj je superiorna. Sve to je daleko od Putinove ideje blickriga, da se promeni režim u Kijevu, da će Zapad biti zatečen. Od toga nema ništa - kaže Jakšić u emsiji Crveni karton kod Svetislava Basare na Kurir televiziji.

Čuveni analitičar je istakao i da je Vladimir Putin vratio Evropu i NATO u fokus.

foto: EPA / MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL

- Došlo je do ogromnih bezbednosnih promena u Evropi. To što Finska i Švedska ulaze u NATO, Putin ih je direktno tamo poslao. Sad će udvostručiti broj kilometara granIce s NATO paktom. Amerikance je poslednjih godina viša zanimala Kina, Putin je sad vratio Evropu i NATO u fokus. Evropa odavno nije bila ovako jedinstvena - navodi analitičar.

Tragično je što se balkanske matrice ponavljaju u svetu, istakao je Jakšić.

foto: Kurir televizija

- Najgore će proći Ukrajina, to je već sad ozbiljno razorena zemlja, za to vreme Zapad finansira i daje oružje i ohrabruje Zelenskog da se bori. Zelenski je prvo pričao da želi neutralnu Ukrajinu, čini se da su ga sa Zapada ućutkali. Kako god da se završi rat Zapad i Rsija moraju da razgovaraju - kaže Jakšić o dodaje:

- Opet se vraćamo na Minhensku konferenciju od pre 15 godina. A za to vreme smo imali tri rata i ko zna koliko žrtava samo da bi se vratilo na početnu poziciju. Tragično je što se balkanske matrice ponavljaju i u svetu - kaže Jakšić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: