05:42

RAT U UKRAJINI SE KUVAO 15 GODINA! Boško Jakšić: Putin hteo da sarađuje sa zapadnim zemljama, oni nastavili Hitlerovu politiku

rat na istoku

OVO JE PRAVA POZADINA SUKOBA U UKRAJINI! SVE JE PODSEĆALO NA HITLEROVU POLITIKU Analitičar: Ovaj pogrešan potez SAD OSNAŽIO PUTINA

Planeta -

Boško Jakšić, spoljnopolitički analitičar gostovao je u emisiji Svetislava Basare na Kurir televiziji, "Crveni karton".

U čuvenoj emisiji on je analizirao pozadinu ruskog napada na Ukrajinu, gde je jasno iskazao svoj stav da smatra da rat u Ukrajnini nije počeo 24. februara već mnogo ranije.

Jakšić je, između ostalog, izjavio da smatra da će se Vučić opredeliti za Zapad i naglašava da je spreman da ga u tom slučaju podrži, iako mu je “opozicija u masi stvari”. Po njegovim rečima, bez obzira na na ekonomske interese s Rusijom i Kinom, zna se da u određenom trenutku moraš da se legitimišeš jesi li Zapad ili nisi.

Boško Jakšić
foto: Kurir televizija

Na samom početku emisjie Basaru je najviše interesovalo kako se Rusija Vladimira Putina okrenula imperijalnim putem, a spoljnopolitički analitičar je istakao da je to zbog ignorisanja Rusije od strane zapadnih zemalja.

- Propuštena je prilika posle pada Berlinskog zida da se prekine s britanskom praksom izolacijom Rusije iz Evrope. Zatim, Buš je intervencijom u Iraku podigao cenu nafte u nebesa i omogućio Rusiji oporavak. Putin je pre 15 godina na Minhenskoj konferenciji održao čuveni govor u kom je Amerikancima poručio da nema više unipolarnog sveta i da je Rusija spremna na dijalog. Svi su ga ignorisali, a NATO je nastavio da se širi - kaže Jakšić.

On je istakao da odgovornost za rat u Ukrajini nije samo na Vladimiru Putinu, već i ja zapadnim zemljama.

- Sve je podsećalo na Hitlerovu politiku invazije na Rusiju. I onda je usledio Putinov odgovor. Dakle, ovo nije počelo 24. februara već ima svoju istoriju i imaće svoje posledice. Setimo se Kubanske krize. Šta je Džon Kenedi uradio drukčije od Putina? Čim su rakete došle na 100 km od istočne obale SAD, Kenedi je bio spreman i na rat. Za drugu stranu analize je kako je to Putin uradio, kako je došlo do toga da ruska vojska pravila ratne zločine. Jasno je da odgovornost nije samo na Putinu, već je i na Zapadu - kaže Jakšić.

Boško Jakšić
foto: Kurir televizija

Spoljnopolitički analitičar istakao je da se prvi put pokazalo da je Putin na sve spreman 2008. godine.

- Putin nije u Ukrajini počeo ovako da se ponaša. Prvi put je pokazao da je na sve spreman 2008. godine kod invazije u Gruziji, koja je strateški mnogo manje važna od Ukrajine. To je prvo objavljivanje njegovih političkih skripti. Sve što je učinjeno u Gruziji ponovljeno je u Ukrajini. I tamo je napravio dve samoproglašene nezavisne narodne republike - Osetiju i Abhaziju. Nije hteo da ih pripoji Rusiji jer je procenio da je bolje da vrše pritisak na vlasti u Gruziji i osigurao da neće biti ulaska u NATO. Onda je isto ponovio s Krimom u Ukrajini. Plašim se da su ga neozbiljno shvatili pa se desila Ukrajina - kaže Boško Jakšić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

08:46

NATO SE IPAK UMEŠAO U RAT?! Stručnjaci izneli ŠOKANTNE tvrdnje: Ako Rusija za OVO SAZNA NASTAĆE OZBILJAN PROBLEM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track