Foto: Kurir, Privatna Arhiva, Beta

jeziv period

KRVAVI FEBRUAR! Ubijene vođe klanova, ali i inspektor i ministar odbrane OVO SU MAFIJAŠKA UBISTVA U 2. MESECU

Crna Hronika
> 19:26h

Devedesetih godina Beogradom je vladao kriminal, ubistava je bilo gotovo svakodnevno.

Međutim, nisu sva ubistva privlačila podjednaku medijsku pažnju. Ona okarakterisana kao "mafijaška", imala su daleko snažniji odjek u javnosti.

Pod "mafijaškim" likvidacijama nisu se podrazumevala samo ubistva kriminalaca i prvenstveno vođa klanova, već i stradanja policijskih inspektora i političara, koji su se našli na meti mafijaša.

Statistički gledano, takvih ubistava je najviše bilo u februaru. Evo ko je sve stradao u drugom mesecu...

foto: Printscreen

13. februar 1995. Mihajlo Divac

Ubijen je ispred beogradskog hotela "Putnik". Tu su bili smešteni učesnici bokserskog turnira "Beogradski pobednik" i on je oko osam sati ujutro otišao u hotel da od takmičara Slaviše Popovića uzme fotografiju s posvetom. Napuštajući hotel, zasmetalo mu je kako ga je pogledao bokser Radovan Radusinović. Posle nekoliko razmenjenih reči, potegao je pištolj i u pravcu Radusinovića i njegovog prijatelja ispalio šest hitaca. Zatim je istrčao napolje, dobacivši svojim prijateljima da beže jer je "izranjavao ljude". Usmrćen je metkom u leđa.

foto: Kurir/Arhiva

1. februar 1996. inspektor Dragan Radišić

Inspektor Odeljenja za seksualne i krvne delikte SUP Beograd likvidiran je na Karaburmi ispred zgrade u kojoj je živeo u Ulici Marijane Gregoran 49. Ni nalogodavac niti direktni izvršilac krivičnog dela nikad nisu identifikovani, a kamoli privedeni pravdi.

Bilo je rano ujutru kada se Radišić, sa kesama u rukama, vraćao iz prodavnice. Ubica, očigledno dobro poznajući inspektorovu rutinu, čekao ga je u ulazu zgrade, gde je iz pištolja sa prigušivačem u njega ispalio 18 hitaca. Telo u lokvi krvi pronašla je Radišićeva supruga.

foto: Privatna Arhiva

15. februar 1997. Rade Ćaldović Ćenta

Ubijen je u gluvo doba noći . u Francuskoj ulici u Beogradu, neposredno posle izlaska iz noćnog kluba „F6“. Nepoznati ubica ga je kroz bočno staklo izrešetao automatskim oružjem sa prigušivačem dok je sedeo u svom vozilu. Pored Ćente, ubijena je i njegova dugogodišnja prijateljica Maja Pavić, televizijska voditeljka na Studiju B i TV Pinku, kuma Cece i Željka Ražnatovića.

foto: Privatna Arhiva

20. februar 1997. Vladimir Kovačević Tref

Čuveni automobilista i kontroverzni biznismen Vladimir Kovačević, zvani Vlada Tref, ubijen je ispred beogradskog "Sava centra" kada je krenuo u svoju firmu, koja se tu nalazila. Ubica je na parkingu ispalio četiri hica, od kojih su tri pogodila Kovačevića. Preminuo je na licu mesta. Imao je 39 godina.

foto: PrintScreen

28. februar 1998. Bojan Petrović

Bojan Petrović je ubijen rafalima iz automatskih pušaka dvojice napadača dok je u svom "jaguaru" na semaforu u centru Beograda čekao da se upali zeleno svetlo. Nagađalo se, ali se nikada nije zvanično potvrdilo da je to ubistvo predstavljalo osvetu za nestanak i likvidaciju Voje Amerikanca. Mnogi su ga pominjali i kao direktno odgovornog za smrt Zorana Dimitrova Žuće, koga je navodno pozvao da se sastanu kako bi poslovao s njegovim prijateljima iz Crne Gore. Žuća je ubijen iste večeri. Svedoka nije bilo.

foto: Beta

7. februar 2000. Pavle Bulatović

Nekadašnji ministar odbrane SR Jugoslavije ubijen je dok je sedeo u restoranu Fudbalskog kluba Rad na Banjici. Kako je kasnije istraga pokazala ubica se preko stadiona, pod okriljem mraka privukao restoranu i prozoru, prema kome je Bulatović bio licem okrenut.

Usledila je rafalna paljba iz automatske puške kalibra 7,62 mm. Neki tvrde da je u pitanju bila domaća M-70, a drugi kalašnjikov. Ubica nije otkriven.

foto: Printscreen/Youtube

13. februar 2000. Mirko Tomić Bosanac

Iako nikada nije dokazano, veruje se da je Tomić bio prva žrtva "zemunskog klana" u osveti za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, koje se dogodilo nepunih mesec dana ranije. Tomić je bio u svom automobilu marke "golf", koji se kretao novobeogradskim Bulevarom Nikole Tesle, iz pravca Zemuna. Bilo je oko 20.30 sati, kada mu se, iznenada, sa leve strane, lagano približavao nepoznati automobil.

U trenutku, kad su se dva automobila kretala uporedo, na vozilu u kojem je bio ubica, počeli su da se spuštaju prozori na zadnjem sedištu, pojavila se cev i onda su odjeknuli rafali. Smrtonosni hici probili su vrata i staklo "golfa" i pogodili Tomića u grudi. Iako smrtno ranjen Bosanac je nastavio da vozi, ali je ubrzo izgubio kontrolu i autom udario u banderu, nedaleko od nekadašnje zgrade CK.

foto: Printscreen

25. februar 2000. Radoslav Trlajić - Bata Trlaja

Likvidiran je na Novom Beogradu, u Ulici dr Ivana Ribara kod broja 142. Imao je 37 godina. Vođa novobeogradskog klana je ubijen posle filmske jurnjave i pucnjave. Bata Trlaja je bežao pred napadačima, ali su ga stigli i presudili mu ispred ulaza u jednu zgradu, na oko 500 metara od mesta gde je živeo.

Počinioci nisu pronađeni. Veruje se da je i Trlajić ubijen u talasu osvete za likvidaciju Željka Ražnatovića Arkana, 15. januara 2000, mada to nikada nije dokazano.

(Kurir.rs)