KNELETOV DRUG BIO 1. ŽRTVA ZEMUNACA U OSVETI ZA ARKANA: Te večeri je AUDI SMRTI krenuo u krvavi pir, Bosanca izrešetao Kum
Foto: Printscreen/Youtube

najveći kockar na balkanu

KNELETOV DRUG BIO 1. ŽRTVA ZEMUNACA U OSVETI ZA ARKANA: Te večeri je AUDI SMRTI krenuo u krvavi pir, Bosanca izrešetao Kum

Crna Hronika -

Na današnji dan pre 23 godine ubijen je Mirko Tomić Bosanac (30) iz Zemuna.

Iako nikada nije dokazano, veruje se da je Tomić bio prva žrtva "zemunskog klana" u osveti za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, koje se dogodilo nepunih mesec dana ranije.

Navodno, spisak za likvidaciju napravili su Dušan Spasojević zvani Šiptar i Milorad UIemek Legija, a Tomić je dobio "poziciju broj jedan", ne samo zbog osvete, već i zbog sklanjanja konkurencije. Bosanac je pripadao "ekipi iz Zemuna" bliskoj "surčincima".

Nikad nije dokazano, iako se o tome intenzivno pričalo, da je Tomić na neki način učestvovao u ubistvu Arkana, a njegovo ime se prethodno vezivalo i za likvidaciju saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića.

Mirko Tomić Bosanac
foto: Printscreen/Youtube/Rudar 7

Tomić je ubijen 13. februara 2000. kod "Ušća", po, u to vreme, novom modelu likvidacije, koji je kasnije još mnogo puta korišćen.

Tomić je bio u svom automobilu marke "golf", koji se kretao novobeogradskim Bulevarom Nikole Tesle, iz pravca Zemuna. Bilo je oko 20.30 sati, kada mu se, iznenada, sa leve strane, lagano približavao nepoznati automobil.

U trenutku, kad su se dva automobila kretala uporedo, na vozilu u kojem je bio ubica, počeli su da se spuštaju prozori na zadnjem sedištu, pojavila se cev i onda su odjeknuli rafali. Smrtonosni hici probili su vrata i staklo "golfa" i pogodili Tomića u grudi. Iako smrtno ranjen Bosanac je nastavio da vozi, ali je ubrzo izgubio kontrolu i autom udario u banderu, nedaleko od nekadašnje zgrade CK.

Ubica i njegov saučesnik, koji je bio za volanom automobila, nastavili su mirno dalje, ka centru Beograda. Dosije o ovom zločinu, kao i mogući počinioci dobili su oznaku - NN. Utvrđeno je da ubica nije želeo ništa da prepusti slučaju. Na Tomića je ispaljeno oko 30 metaka iz automata. Očevidaca likvidacije nije bilo, a nisu pronađene ni čaure. Ipak, nekoliko dana kasnije obelodanjen je i podatak da je policija u blizini mesta zločina, u žbunju, pronašla "kalašnjikov" iz kojeg je, kako su ustanovili veštaci, pucano na Tomića.

U "golfu" koji je vozio Tomić, ispod žrtvinog i suvozačevog mesta, nalazila se velika količina deviza i dinara, ukupne vrednosti oko 20.000 maraka.

O ovom ubistvu je govorio svedok-saradnik Dejan Milenković Bagzi rekavši da je Tomić bio blizak sa Jovanom Guzijanom Cunerom iz Šljukine ekipe, te da je to platio glavom. Takođe, prema njegovom svedočenju, direktan izvršilac Tomićevog ubistva bio je Mile Luković Kum, "audi" je vozio Nikola Bajić, dok je u kolima bio i Sretko Kalinić.

Inače, Tomić je važio za strastvenog kockara, među najvećima na Balkanu.

Bosanac je, prema nekim pričama, u oktobru 1992. godine, po saznanju da je ubijen lider voždovačkog klana Aleksandar Knežević Knele, inače njegov nerazdvojni prijatelj, odmah dojurio u beogradski "Hajat" gde je iznerviran polomio stakla na dva "mercedesa" parkirana ispred hotela. Jedan je navodno bio vlasništvo Jezdimira Vasiljevića, vlasnika "Jugoskandika". Tražio je, tom prilikom, traku sa bezbednosne kamere koja je beležila ulazak u hotel, a potom je želeo da uđe u sobu 331 u kojoj je ležao mrtav Knele.

Sredinom devedesetih, Tomić je zbog sitnih prekršaja proveo dve i po godine u nemačkom zatvoru. Kad se vratio u Srbiju, ispred kuće u Ulici cara Dušana broj 78 u Zemunu, u kojoj je stanovao, nepoznati napadači aktivirali su eksploziv ispod njegovog automobila. On je prošao nepovređen, ali je policija prilikom pretresa njegove kuće našla "škorpion" u ilegalnom posedu. Prilikom obračuna sa Zemuncem Draganom Ugarkovićem Ugarom, Mirko Tomić je ranjen u nogu. Svojevremeno je bio vlasnik i popularnog zemunskog splava "Pjer Karden" (kasnije "Prestiž").

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track