Foto: TV Prva printscreen

neverovatna PRIČA

BAKA SLAVICA DANIMA UČILA ĆERKINE BLIZANCE DA KAŽU PA-PA: A onda shvatila, nešto nije u redu, evo i šta UBRZO USLEDIO NOVI ŠOK

Društvo
> 14:50h

Kada su baka Slavičini ćerka i zet posle ćerkice i sinčića poželeli treće dete, sreći nije bilo kraja, posebno kad je presrećna mama saznala da čeka ne jedno, treće, nego još dva - blizance!

Trudnoća prirodna, uredna, sve kao iz udžbenika. Takav je bio i porođaj, takvi su bili i njih dvojica - Uroš i Stefan, na svakoj kontroli... Preslatke, bucmaste bebe... A onda je Slavičina ćerka, kao već iskusna majka dvoje dece, primetila da nešto nije u redu iako su je svi - cela porodica, pa i lekari, ali i sama baka Slavica, ubeđivali da deci ništa ne fali i da je s blizancima sve u redu, te da je to sigurno ona stara priča da dvojke uvek kao bebe malo kasne za svojim vršnjacima ali da će ih stići, te u jaslama i vrtiću biti kao i sva druga deca.

foto: TV Prva printscreen

Tada su imali samo šest meseci.

I baka Slavica je danima pokušavala da ih nauči da mahnu i kažu pa-pa, a onda je i sama shvatila da nešto nije u redu.

Ispovest bake Slavice

Slavica Damjanović baka je sedmoro unučića od kojih su dvoje rođeni sa smetnjama u razvoju. Napisala je knjigu "Šta će biti sutra", baš o Urošu i Stefanu, koji sada imaju već 11 godina.

Nažalost, majčine strepnje su se obistinile i dogodilo se upravo onako kako je strahovala, da su njeni blizanci drugačiji. Primetila je i da je ne gledaju. Baka Slavica je pak primetila i da ne guču, niti gledaju jedan drugog a, veli, da su kao porodica jedva čekali scene poput onih sa Jutjuba na kojima se vidi kako blizanci otimaju flašice jedan drugom, "svađaju" se...

foto: TV Prva printscreen

Naime, baka Slavica je nedavno gostujući u jutarnjem programu TV Prva ispričala da je tek kasnije, ne samo nekoliko godina nego i nekoliko dijagnoza kasnije, i medicinski utvrđeno da oba blizanca imaju smetnje u razvoju - jedan lakše - razvojnu disfaziju, a da drugi ima jednu vrstu poremećaja iz spektra autizma.

Baka Slavica se seća i da je njena ćerka, verujući svom unutrašnjem osećaju i majčinskom instinktu, odmah nekako počela da radi s njima već kad su napunili godinu, da im izmami pogled, osećanja, nekakvu reakciju, smisleni osmeh, neku reč...

foto: TV Prva printscreen

Blizanci danas imaju 11 godina i onaj s lakšim poremećajem je dostigao svoje vršnjake i jedan je od najboljih đaka, odličan je i ide na takmičenja.

Bile su potrebne 3-4 godine jer se i lekari ustručavaju da daju takve dijagnoze pre tog uzrasta. Tek u tim godinama, oko treće, počeli su da pričaju.

A onda je usledilo potpuno drugačije iznenađenje

U jednom trenutku jedan je čak pokazao i dozu genijalnosti kao u čuvenom filmu "Kišni čovek" sa Dastinom Hofmanom i Tomom Kruzom. Baka Slavica je objasnila da su oni tzv. kalendarski savanti - gde ti priroda uzme na jednom mestu, a da ti na drugom.

foto: TV Prva printscreen

- Oni su znali istog momenta kad im kažete kad ste rođeni, datum i godinu, da su to recimo sreda ili ponedeljak - priča ona dodajući da je jedan prosto opčinjen ulicama u Beogradu i da ih zna sve, kao i sva stajališta autobusa u Beogradu, a kad dobije sat vremena da igra igrice, on umesto toga prati trase autobusa...- njega to jednostavno zanima, ali ga takva intersovanja koče da se socijalizuje sa drugom decom.

Umnogome je pomogla i činjenica da imaju starijeg brata i sestru jer su i oni radili sa njima, igrali se, zasmejavali ih, bacali loptice, svi su se uključili kao porodica, trudili se i bili okrenuti njima.

foto: TV Prva printscreen

Baka Slavica naglašava da je najvažnije da porodica ostane zajedno i na okupu jer su to teške stvari a u takvim situacijama porodice se raspadaju, odu majka ili otac, ne mogu da izdrže taj pritisak. Hvala Bogu, Slavičini su ostali zajedno.

Ona je napisala i knjigu o životnoj priči svojih unuka, svojoj i priči svoje ćerke i zeta da ih, veli, podseti i opomene. Ako ikada pomisle da su mogli više i da nisu učinili dovoljno, da pročitaju par redova i da znaju da su učinili i dali sve što su mogli, i više od toga.

foto: TV Prva printscreen

- Žalosno je da takve porodice obično ostaju same, izgube prijatelje, rodbinu, ima i dece koja ne vole strance, pa prestanu da im dolaze, neće ljudi stalno da slušaju o istom, o njihovim problemima, a tim roditeljima to je najveća briga. Nekom je briga kakvu mu je ocenu dete danas dobilo a njima da li će ikada izustiti smislenu reč - kaže baka Slavica kojoj je najbolnije bilo upravo to da li će ikada čuti neku reč od njih... Tolika je ta želja bila da je čak i sanjala da su progovorili, i to se obistinilo, a sad su takve pričalice, obojica.

- Da li ćemo čuti tu reč, da li će reći tu reč mama... Dešavalo se da se probude i ćute pa smo smislili igru da kad se probude kažu "Mama, gde si" - seća se Slavica koja je pomenula i unuku, njihovu stariju rođenu sestru koja je u odeljenju imala dečaka s jednim oblikom autizma: Dok su ga drugi ismejavali, ona se postavila kao zaštitnik jer život, od braće i sestara takve dece, načini veoma saosećajne ljude.

Kurir.rs/SĐP/TV Prva