"PRETILI SU DA ĆE MI UBITI DETE JER IM SMETAJU NJEGOVI JAUCI": Majka iz Niša tvrdi da proživljava AGONIJU od strane svojih komšija
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Ilustracija

"imam fotografije pretećih poruka"

"PRETILI SU DA ĆE MI UBITI DETE JER IM SMETAJU NJEGOVI JAUCI": Majka iz Niša tvrdi da proživljava AGONIJU od strane svojih komšija

Društvo -

Jedna majka iz Niša čije dete boluje od spektra autizma pored svog ogromnog bola zbog toga dobija i preteće poruke iz komšijskog stana "da će joj dete biti ubijeno"!? Te komšije, kako navodi majka za Kurir, već mesecima vrše ogroman pritisak na nju i dete jer mališan star 13 godina trči po stanu, ispušta neartikulisane glasove jer ne ume da priča.

Ona kaže da preživljava agoniju s komšijama na Somborskom bulevaru u Nišu gde živi već dve i po godine u stanu.

- Imam ogromne probleme na Somborskom bulevaru, dete je 13 godina i boluje od spektra autizma. Imamo silne probleme sa komšijama iz jednog stana, treći sprat iznad nas. Bacaju nam ljuske od jaja, njihova ćerka je u nedelju pokušala da nam razvali stan. Njima smeta moje dete koje trči, koje vrišti jer on ne zna da priča.

Nije samo to, ja sam krivičnu prijavu podnela 15. juna jer mi je prećeno "da će mi dete biti ubijeno gde god ga vidi". Stalo mi je da se čuje kako mi majke živimo sa ogromnim bolom zbog spektra autizma, ajoš povrh svega imamo i ogromnih problema sa nerazumevanjem okoline. Imam i fotografije koje pokazuju da se nasilje i diskriminacija vrši nad nama i fotografije tih nekih pretećih poruka. Zvala sam i policiju koja je došla, ali situacija nije ništa bolja. Nisam ja jedina koja ima ovakav problem s komšijama pa zato i želim da se čuje kako slobodno mogu reći majke-borci, žive - ispričala je ona Kuriru.

Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad u Nišu smo kontaktirali radi stručnog mišljenja.

- Mi smo imali takve situacije. Čak smo imali situaciju u Nišu da su komšije prijavljivale porodice policiji, misleći da je dete zlostavljano. Kada uđemo u stan vidimo da je sve u redu. U svim tim slučajevima, videlo se da je prvi korak kod takve dece da se konsultuje lekar kako bi se videlo da li mu je terapija odgovarajuća, a onda dolazi sve ostalo. Imamo, na primer, jednu izuzetno, ali izuzetno požrtvovanu majku koja je godinama bila posvećena detetu, a koji je sada momak i kod koga se vidi ogroman napredak. Ta deca imaju poseban paralelni svet oko sebe i treba videti šta ih smiruje odnosno šta je za njih dobro. Da li je to odlazak u prirodu, sećam se da je jedan momak obožavao jahanje i slično - priča nam Jović.

Ovaj deo grada je doživeo poslednjih godina neverovatnu ekspanziju doseljavanja tako da se komšije ne poznaju dovoljno.

Kurir.rs/M.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track