ukusno

Ovakvu je još niste probali: Musaka bez krompira je hit na mreažama, domaćice se kunu u ovaj jednostavan recept

Foto: Alexander Mychko / Alamy / Profimedia
Ova verzija je idealna za sve koji brinu o zdravlju, a opet žele da uživaju u nečem zasitnom i punom ukusa.

Musaka je jedno od najomiljenijih jela na Balkanu, ali šta kada želite zdraviju verziju koja je ipak jednako bogata i ukusna? Ovaj recept za musaku bez krompira, koja je postala pravi hit na mrežama, savršen je za sve koji žele uživati u jelu koje je bez mesa, ali ipak puni stomak i oduševi ukuse.

Zašto musaka može i bez krompira?

Zdravija alternativa klasičnim musakama od krompira koristi povrće koje je niže u kalorijama i bogato nutrijentima. U ovom receptu koristimo plavi patlidžan koji je odlična zamena za krompir i dodaje bogatstvo ukusa. Ova verzija je idealna za sve koji brinu o zdravlju, a opet žele da uživaju u nečem zasitnom i punom ukusa.

Foto: Sergiy Artsaba / Panthermedia / Profimedia

Ovaj recept nije samo zdraviji, već je i viralni hit! Domaćice ga obožavaju zbog jednostavnosti pripreme i bogatstva ukusa. Na društvenim mrežama je osvojio srca svih ljubitelja dobre hrane, a upravo je zbog svog pristupačnog, ali savršenog okusa postao neizostavan na mnogim trpezama.

Sastojci:

  • 6 plavih patlidžana
  • maslinovo ulje
  • 700 grama mlevenog mesa (jagnjeće ili goveđe)
  • 2 glavice crvenog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 150 ml crnog vina
  • 400 ml paradajz sosa
  • 1 kašičica šećera
  • So, biber, lovorov list (po ukusu)

Za bešamel sos:

  • 800 ml mleka
  • 100 g putera
  • 100 g brašna
  • 2 žumanceta
  • 200 g rendanog parmezana

Priprema:

Foto: Shutterstock

Priprema patlidžana:

Patlidžane očistite i isecite na deblje kriške (oko 1 cm). Posolite ih dobro i ostavite da odstoje. Nakon nekoliko minuta, isperite ih i dobro iscedite. Zatim ih pržite na maslinovom ulju dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Prebacite ih na papirni ubrus da upiju višak ulja.

Priprema sosa od mesa:

Na maslinovom ulju propržite crveni i beli luk, a zatim dodajte paradajz sos i mleveno meso. Nakon 5 minuta dodajte crno vino i začine. Ostavite da se krčka dok sva tečnost ne ispari.

Priprema bešamela:

Kuvanje ručka Foto: Shutterstock

U posebnoj posudi istopite maslac, pa dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete gustu pastu. Postepeno dodajte mleko, mešajući sve vreme. Kada se zgusne, sklonite sa vatre i dodajte umutjena žumanca, so, biber i 100 g parmezana.

Ređanje i pečenje:

U vatrostalnu posudu premažite malo maslinovog ulja, pa ređajte slojeve patlidžana, prelivajte ih sa sosom od mesa, a zatim ponovite postupak. Na kraju prelijte sve bešamelom i pospite preostalim parmezanom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 60 minuta, dok kora ne postane zlatna.

(Kurir.rs/I.M.)

 Bonus video: Lažna musaka od bundeve

This browser does not support the video element.

00:58
Lažna musaka sa bundevom Izvor: instagram/cookistwow