ZA SAVRŠENA JELA: Ovako se priprema najukusniji bešamel sos
Foto: Shutterstock

Kuhinjica

ZA SAVRŠENA JELA: Ovako se priprema najukusniji bešamel sos

Žena -
Bešamel se koristi u pripremi brojnih pikantnih jela, ali i kao osnova za druge sosove

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa Kombinacijom putera, mleka, brašna i začina dobija se kremasti bešamel sos koji se koristi u pripremi lazanja, raznih pasta ili povrća. Bešamel služi i kao osnova za pripremu drugih sosova. Ovaj osnovni recept možete obogatiti začinima po želji, a veoma je ukusan ako se doda i sir.Za pripremu bešamela vam je potrebno 70 g maslaca, 30 g brašna, 800 ml mleka, 2 kašičice soli, 1/2 kašičice muskatnog oraščića.Zagrejte maslac na srednjoj temperaturi dok se ne otopi. Dodajte brašno i mutite dok ne dobijete glatku masu. Kuvajte sos na srednjoj temperaturi oko 6-7 minuta, dok ne poprimi svetlu boju zlata.U međuvremenu, u posebnoj posudi zagrejte mleko do tačke ključanja (ali ne dozvolite da počne da vri). Smesi sa maslacem dodajte postepeno, šolju po šolju, vrućeg mleka uz neprekidno mešanje. Neka sos počne da ključa, kuvajte 10 minuta konstantno mešajući. Dodajte so i oraščić i ostale začine po želji.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:Kako da ispečete savršen pomfrit u rerni5 grešaka u pripremi pečenog krompiraKako da napravite savršene ćufte5 trikova za dobru supu8 saveta za pripremu ukusne pice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track