UZEO NOVAC ZA DOUŠNIKE: Bivši šef  vojne obaveštajne službe pod istragom!

Hrvatska vlast u šoku

UZEO NOVAC ZA DOUŠNIKE: Bivši šef vojne obaveštajne službe pod istragom!

Crna Hronika -
Osim njega osumnjičeni su njegov zamenik i trojica agenata koji su uzeli 656.000 evra i naredili uništavanje službene dokumentacije

ZAGREB - Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) podigla je danas optužnicu protiv bivšeg direktora Vojne bezbednosno obaveštajne službe (VSOA) general-pukovnika Darka Grdića, njegovog zamenika Ognjena Preosta i još trojice službenika u agenciji.

USKOK ih tereti da su od 2009. do 2012. godine iz budžetskih sredstava Agencije za posebne namene nezakonito otuđili najmanje pet miliona kuna (656.000 evra), saopšteno je u Zagrebu.

U nameri da prikriju nezakonitosti i izbegnu krivično-pravnu odgovornost, dvojica optuženih su naredili uništavanje službene dokumentacije.

Grdić (52), i Preost (44) su optuženi za zlouptrebu položaja i ovlašćenja. USKOK nije saopštio detalje, ali su hrvatski mediji ranije pisali da su bivši čelnici VSOA po istragom još od proleća ove godine.

Navodno su Gridić i Preost, pravađući isplate nagrada i troškove tajnim informatorima, iz blagajne za posebne namene nezakonito uzeli po 1,5 miliona kuna. Isto toliko uzeo je i načelnik Odeljenja za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić, dok su preostala dvojica službenika uzela pola miliona kuna, odnosno 200.000 kuna.

General pukovnik Darko Grdić je na čelu VSOA bio od sredine 2008. Do sredine prošle godine kada je imenovan za glavnog inspektora odbrane. Od 2003. do 2007. Bio je hrvatski vojni predstavnik pri NATO.

Za doprinos otužanim snagama Hrvatske dobio je više odlikovanja i medalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track