KAKAV PROPUST: Gazda Jezda ne ide na robiju jer je sve zastarelo!

Konačna odluka Apelacionog suda

KAKAV PROPUST: Gazda Jezda ne ide na robiju jer je sve zastarelo!

Crna Hronika -
Zbog promenjene pravne kvalifikacije, a polazeći od činjenicnog opisa iz optužnice, utvrđeno je da je apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja za Vasiljevića nastupila 6. marta 2013. godine

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu kojom je vlasnik nekadašnje piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimir Vasiljević, poznat i kao "gazda Jezda", osuđen na pet godina zatvora i zbog procesnih razloga zastarelosti krivčnog gonjenja odbio optužbu protiv njega.

Optužba je zbog apsolutne zastarelosti odbijena i protiv direktora Banke privatne privrede Crne Gore Milorada Vukotića koji je bio u odsustvu osuđen na pet godina zatvora, kao i protiv Dragana Antonijevića, Ljubivoja Šundića i Stevana Protića koji su presudom Višeg suda u Beogradu bili oslobođeni optužbi.Odluka Apelacionog suda je pravosnažna i ne može se više napadati redovnim pravnim lekovima.

Apelacioni sud je preinačio prvostpenu presudu u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog dela, jer je zauzeo stav da se radnje okrivljenih na način na koji su opisane u optužnici mogu pravno kvalifikovati isključivo kao krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, a ne kao delo za koje su optuženi i prvostepeno osuđeni zloupotreba službenog položaja.

Zbog promenjene pravne kvalifikacije, a polazeći od činjenicnog opisa iz optužnice, utvrđeno je da je apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja za Vasiljevića nastupila 6. marta 2013. godine, Antonijevića 5. marta 2013. godine, Protića i Šundića 11. marta 2013. godine i u odnosu na Vukotića 15. septembra 2013, navodi se u saopštenju suda.

Za krivično delo zloupotreba službenog položaja zaprećena je kazna od 12 godina zatvora, a za zloupotrebu položaja odgovornog lica 10 godina zatvora, pa samim tim i kraći rok zasterolosti (20 godina, umesto 24)Presudom višeg suda u Beogradu, Vasiljević i Vukotić, koji je prvooptuženi u tom procesu, iako je proces zbog malverzacija u toj piramidalnoj štedionici poznat po Vasiljeviću, bili su u februaru ove godine osuđeni na po pet godina zatvora.

Za Vukotićem je krajem 2011. godine raspisana poternica, određen mu je pritvor i odlučeno da mu se sudi u odsustvu, ali će sada poternica morati da se povuče.Vasiljević je na dan izricanja prvosrepene osporene presude, posle više od deset godina suđenja i 20 godina od kraha štedionice u martu 1993. pušten iz pritvora, pošto je u njemu odslužio kaznu na koju je osuđen, a u kaznu zatvora mu se, prema presudi, uračunava vreme provedeno u pritvoru.Vasiljevićev zet i šef trezora Antonijević, poslovni savetnik Šundić i advokat Protić bili su oslobođeni optužbi.

U optužnici Višeg javnog tužioca u Beogradu piše da su oni radili od 14. januara 1992. do 15. septembra 1993. godine, u Beogradu i u Podgorici iskorišćavanjem svog službenog položaja pribavili sebi i drugim licima protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 58.290.363 nemačke marke.

Od navedene sume Antonijević, zajedno sa Vasiljevićem, prisvojio je 6.543.850 nemačkih maraka. Antonijević je, prema optužnici, samostalno prisvojio sumu od 1.387.650 nemačkih maraka, Šundić 637.360 švajcarskih franaka, 310.000 ATĆ, 20.000 američkih dolara, 180.000 kanadskih dolara i 7.000 francuskih franaka, a Protić 961.400 nemačkih maraka, pri čemu su pricinili materijalnu štetu ulagačima kojima su dospeli ali neisplaćeni ulozi u štedionicu.

Proces zbog oštećenja štediša "Jugoskandika" obeležila su bekstva optuženih, protesti oštećenih štediša, razvlačenje imovine "Jugoskandika"...Vasiljević je dva puta bežao iz zemlje. Prvi put 1993, nakon kraha štedionice, ali je 2000. uhapšen na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Nakon višegodišnjeg suđenja, Vasiljević je ponovo iz Srbije pobegao 2006. godine i sudenje je tada prekinuto. Zbog toga mu je propalo i jemstvo od oko milion evra hipotekom na kući na Dedinju, koju je za njega založio prijatelj.Vasiljević je u Centralnom zatvoru u Beogradu bio ponovo od 26. marta 2010. godine, kada je izručen Srbiji iz Holandije, u kojoj je godinu dana ranije uhapšen po srpskoj poternici.Pritvor mu je ukinut na dan kad je izrečena prvostepena presuda 20. februara 2013.

Danas, on hoda uz pomoć štaka i često se žali na loše zdravstveno stanje.Svi optuženi su tokom procesa negirali krivicu za zloupotrebu službenog položaja, prevare i utaje u vezi s piramidalnom štednjom u "Jugoskandiku".

Početkom devedesetih godina prošlog veka, hiljade ljudi širom Srbije ulagale su novac u "Jugoskandik", kako bi uz visoke kamate izvukli veliki profit za kratko vreme. Mnogi su prodavali nekretnine, vozila i dragocenosti da bi novac uložili u štedionicu i brzo nakon njenog kraha "ostali praznih šaka".Narodna banka Srbije je, u više navrata, pokušavala da veštačenjima utvrdi tačnu štetu i vrednost imovine "Jugoskandika".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track