PUŠTEN IZ ZATVORA: Andrija Drašković na slobodi!

Zakačila ga amnestija

PUŠTEN IZ ZATVORA: Andrija Drašković na slobodi!

Crna Hronika -
Drašković je iz zatvora pušten u četvrtak jer mu je na osnovu Zakona o amnestiji od 16. novembra 2012, kazna umanjena za 25 odsto, tako da je najpre u pritvoru, a posle i u zatvoru proveo šest godina i devet i po meseci

BEOGRAD - Andrija Drašković pušten je iz zatvora pošto je odslužio kaznu zatvora na koju je osuđen zbog ubistva Surčinca Zvonka Plećića Pleće.

Drašković, koji je kaznu zatvora služio u Sremkoj Mitrovici, pravosnažnom je presudom bio osuđen na devet godina zatvora, ali mu je, na osnovu Zakona o amnestiji od 16. novembra 2012, kazna umanjena za 25 odsto, tako da je najpre u pritvoru, a posle i u zatvoru proveo šest godina i devet i po meseci zatvora.

Prema Zakonu, od amnestije su izuzeti oni koji su za najteža krivična dela osuđeni na kazne zatvora od 30 do 40 godina.

On je iz zatvora pušten juče, a u Upravi podsećaju da nijedna od više njegovih molbi za uslovni otpust posle izdržavanja dve trećine kazne nije bila prihvaćena.

Draškovićev kum Aleksandar Golubović, takođe, služi kaznu zatvora zbog istog krivičnog dela. Goluboviću je primenom amnestije kazna umanjena sa osam na šest godina zatvora.

Njima je Apelacioni sud u Beogradu smanjio za po godinu kazne zatvora, koje im je 26. septembra 2010. izrekao Viši sud u Beogradu, nakon deset godina suđenja.

Drašković je odmah nakon izricanja presude uhapšen, a posle pravosnažnosti presude i prebačen na izdržavanje kazne u septembru 2011. Osuđeni su zbog krivičnog dela ubistvo u saizvršilaštvu.

Za ubistvo Plećića, Drašković i Golubović osuđivani su dva puta, ali su te presude ukidane. Oni su najpre pravosnažno osuđeni na 11,5 i na 11 godina zatvora, a zatim, posle usvajanja zahteva saveznog tužioca za zaštitu zakonitosti, na ponovljenom suđenju na po sedam godina.

Na trećem suđenju oni su oslobođeni, jer je sud ocenio da su pucali u samoodbrani. Drašković i Golubović su proveli četiri godine u zatvoru, a posle treće presude pušteni su na slobodu.Vrhovni sud Srbije je ukinuo i tu oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje. Prema optužnici, Plećić je likvidiran, nakon što je u alkoholisaom stanju prišao stolu za kojim je sedeo Drašković sa devojkom Elenom Mijatović (sada Karić) i Golubovića upitao "Da li si ti ubio mog brata Zorana Šijana?" Plećić je potom ustao i mobilnim telefonom udario o sto, a Golubović je u njega ispalio dva hica iz pištolja CZ, dok je Drašković ispalio tri metka iz "magnuma 357". Viši sud je u presudi ocenio da je njihova reakcija bila preterana, iako Plećićevo ponašanje nije bilo primereno. Tu presudu pratile su kontroverze, jer je njeno izricanje prvobitno bilo zakazano za 6. jul 2010. godine, ali je tog dana sudsko veće odlučilo da dopuni dokazni postupak veštačenjem stepena alkoholisanosti ubijenog Plećića, za koga je utvrđeno da je imao 2,5 promila alkohola u krvi. Na narednom pretresu, kada je trebalo da se čuje mišljenje veštaka, izostao je sudija Aleksandar Ivanović, a ubrzo nakon toga sud je odlučio da promeni sve članove sudskog veća, izuzev predsednika sudije Zorane Trajković, zbog čega je suđenje početkom septembra krenulo ispočetka i okončalo se pomenutom presudom. To je bilo četvrto prvostepeno suđenje Draškoviću i Goluboviću pred šestim sudskim većem, posle 10 godina od pogibije Plećića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja