ZAVRŠENO SUĐENJE: Mevlid Jašarević se pokajao za napad na ambasadu SAD!

konačna presuda 20.novembra

ZAVRŠENO SUĐENJE: Mevlid Jašarević se pokajao za napad na ambasadu SAD!

Crna Hronika -
U jednom trenutku shvatio sam da je moje dete kući samo, a da oni koji su mi govorili o džihadu sede kući i uživaju u svojoj imovini i deci. Tada sam shvatio šta sam napravio i izvinjavam se svim građanima Sarajeva, rekao je jašarević u završnoj reči

SARAJEVO - Završnom rečju odbrane u Sarajevu je završeno suđenje Mevlidu Jašareviću, osumnjičenom da je počinio krivično delo terorizma, s direktnim predumišljajem, kada je napao američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, i pritom ranio jednog policajca.

Pred Apelacionim većem Suda BiH, branilac optuženog Senad Dupovac tražio je da se Jašareviću odredi kazna za krivično delo ugrožavanje osoba pod međunarodnom zaštitom i za ugrožavanje opšte sigurnosti, a nikako za terorizam.

Optuženi se prvi put javno izvinio za delo koje je napravio i kazao da je tog tragičnog dana uradio "neverovatan i glup čin".

"U jednom trenutku shvatio sam da je moje dete kući samo, a da oni koji su mi govorili o džihadu sede kući i uživaju u svojoj imovini i deci. Tada sam shvatio šta sam napravio i izvinjavam se svim građanima Sarajeva, zaposlenima ambasade, a posebno ranjenom policajcu i njegovoj porodici. Kajem se i da bar mogu da vratim vreme", kazao je Jašarević.

Kako se očekuje, konačna presuda biće izrečena 20. novembra.

Ovo je ponovljeno suđenje Jašareviću, jer je Tužilaštvo tražilo veću kaznu od izrečenih 18 godina zatvora a odbrana je zahtevala smanjenje kazne.

Na prošlom ročištu, održanom 21. oktobra, tužilac Dubravko Čampara kazao je u završnoj reči da je Tužilaštvo BiH "van svake razumne sumnje" dokazalo da je Jašarević počinio krivično delo terorizma, s direktnim predumišljajem, kada je napao američku ambasadu u Sarajevu 2011. godine i tom prilikom ranio jednog policajca.

On je podsetio i na videoporuke koje je Jašarević ostavio, a koje je trebalo da budu objavljene naknadno. U njima je naveo i razloge zbog kojih je učinio ovo krivično delo, a govorio je u Gornjoj Maoči, stecištu vehabija, gde je i sam živeo neposredno uoči napada.

Tužilaštvo BiH je tada kao olakšavajuću okolnost uzelo činjenicu da je Jašarević relativno mlad čovek, a kao otežavajuće raniju osuđivanost, činjenicu da se nije izvinio zbog tog čina ni građanima ni ranjenom policajcu kao i njegovo nepoštovanje institucija BiH.

Inače, prethodno se Jašarević u sudnici pojavio obrijane brade i tada je advokat Dupovac potvrdio da je njegov branjenik izašao iz vehabijskog pokreta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track