AFERA AGROBANKA: Potvrđena i treća optužnica protiv Jožefa Kase i 13 optuženih!

Specijalni sud

AFERA AGROBANKA: Potvrđena i treća optužnica protiv Jožefa Kase i 13 optuženih!

Crna Hronika -
Kasa i ostali optuženi se po podignutoj optužnici terete da su oštetili Agrobanku" AD Beograd za iznos od 6.733.882.327,08 dinara

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu potvrdio je treću po redu optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal za malverzacije u Agrobanci kojom je obuhvaćen bivši direktor subotičke ekspoziture Agrobanke Jožef Kasa i još 13 osoba zbog sumnje da su malverzacijama oštetili tu filijalu oštetili za oko 6.7 milijardi dinara.

Osim Kase, na optužnici je i bivši pomoćnik direktora subotičke filijale Agrobanke Zoran Malešević, kao i odgovorna lica u „Agrobanci" AD Beograd Dušan Antonić, Slavoljub Korićanac, Bojan Zarić, Boban Labović, Vehbo Papić, Velibor Lukić, Bojan Simonović i Branislav Pešić.

Optužnica je takođe podignuta i protiv vlasnika i odgovornih lica u privatnim preduzećima „Asprom" doo Vrčin, „Agrar trejd" doo Beograd, „Porečje"doo Vučje, „Mediteran 92"doo Guča, „Hend prom" doo Guča, „Dragačevac frut" doo Guča, „Azohem" doo Subotica, „Azotara" doo Subotica i „Mala Bosna" ad Mala Bosna - Stevana Alavanje, Predraga Vučkovića, Milenka Surudžića i Peđe Mališanovića.

Oni se terete da su od 2005. do kraja 2011. godine izvršili produžena krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica čime su oštetili „Agrobanku" AD Beograd za iznos od 6.733.882.327,08 dinara. Istovremeno su za privatna preduzeća pribavili protivpravnu imovinsku korist, i to za „Asprom", „Agrar trejd" i „Porečje" 2.744.823.521,91 dinara, „Mediteran 92", „Hend prom", „Dragačevac frut" 2.186.749.996,97 dinara, a za „Azohem", „Azotara" Subotica i „Mala Bosna" 1.802.308.808,20 dinara, navodi se u saopštenju.

U saopštenju suda se navodi da je Krivično vanpretresno veće na jučerašnjoj sednici donelo rešenje kojim je potvrdilo optužnicu.

Prilikom donošenja te odluke krivično vanpretresno veće je našlo da je skup činjenica navedenih u optužnici, a koje proizilaze iz dokaza prikupljenih u predistražnom i istražnom postupku, podignut na nivo opravdane sumnje da su okrivljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret i istovremeno se opravdava podizanje optužbe u ovoj krivično-pravnoj stvari, navodi se u saopštenju.Ističe se takođe da će ocena svakog pojedinačnog dokaza, kako pojedinačno tako i u vezi sa ostalim dokazima, biće izvršena tek nakon što svi dokazi budu izvedeni na glavnom pretresu.

Protiv rešenja o potvrđivanju optužnice okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema rešenja.

Ovaj postupak je pokrenut 22. novembra 2012. godine, kao proširenje istrage u osnovnom predmetu "Agrobanka".Jožef Kasa, Zoran Malešević i Peđa Mališanović bili su u pritvoru od 20. novembra 2012. do 12. februra ove godine, kada su odlukom suda pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode.

Jožef Kasa je bio gradonačelnik Subotice, a niz godina je bio lider Saveza vojvođanskih Mađara.Dušanu Antoniću po prvoj optužnici za Agrobanku suđenje se nastavlja u decembru pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track