Najnovije vesti

NOVI BIZNIS: Vehabije se bogate vrbujući džihadiste po Srbiji i BiH!
Foto: Printskrin

Donacije stižu iz Beča

NOVI BIZNIS: Vehabije se bogate vrbujući džihadiste po Srbiji i BiH!

Crna Hronika
Pojačan dotok novca u vehabijske zajednice u poslednje vreme ima samo jedan cilj: što veće vrbovanje boraca, odnosno džihadista iz slojeva socijalnih slučajeva i njihovo slanje na ratišta u Siriju i Avganistan

BEOGRAD - U izolovanim vehabijskim zajednicama u BiH, Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici i Ošvama, poslednjih meseci pojačano je finansiranje iz inostranstva i ubrzana mobilizacija boraca za svetska ratišta.

Tim zajednicama stižu novčane donacije iz Beča kao podrška slanju džihadista na ratišta, a uglavnom je, kako se navodi, reč o “finansijskim injekcijama” turske Fondacije za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć.

- Pojačan dotok novca u vehabijske zajednice u poslednje vreme ima samo jedan cilj: što veće vrbovanje boraca, odnosno džihadista iz slojeva socijalnih slučajeva i njihovo slanje na ratišta u Siriju i Avganistan - rekao je za list izvor blizak bezbednosnim agencijama.

On dodaje da su u BiH više puta dolazile delegacije s novcem iz Beča da je iz Nemačke je stizao novac za kupovinu devastiranih kuća i zemljišta u Gornjoj Dubnici i Ošvama.

Izvor lista navodi i da su najvažniji donatori vehabija u BiH poreklom sa Kosova i Sandžaka, a žive i rade u Luksemburgu.

Inače, vlasti u BiH sa više nivoa založile su se za donošenje posebnog zakona na osnovu kojeg bi “džihad-ratnici”, danas rasuti po kriznim tačkama širom sveta, bili sankcionisani posle povratka u BiH.

Nedavno je ministar bezbednosti te zemlje Fahrudin Radončić Parlamentarnoj skupštini predočio obaveštajne procene da čak 340 državljana BiH, mahom sledbenika radikalno islamskog vehabijskog pokreta, ratuje u Siriji, Avganistanu i na drugim žarištima.

Ukoliko bi takva inicijativa dobila političku podršku, BiH bi postala jedna od retkih zemalja, ako ne i jedina na svetu, koja bi formalno-pravno uredila ovaj problem, iako je, prema mišljenju analitičara, toj pojavi praktično nemoguće stati na kraj, navodi list.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...