Najnovije vesti

RAT U SIRIJI: 60 vehabija iz Šumadije i okoline Beograda ratuje protiv Asada!
Foto: Rojters

Iz pravoslavlja prešli u Islam

RAT U SIRIJI: 60 vehabija iz Šumadije i okoline Beograda ratuje protiv Asada!

Crna Hronika
06:48h
Iz Srbije je na ratište u Siriju otišlo trideset osoba, uglavnom iz Novog Pazara, ali je tamo i jedna grupa muslimama s Ledina, naselja na Novom Beogradu, kao i grupa konvertita, odnosno preobraženika iz Šumadije

BEOGRAD - U oružanim sukobima u Siriji trenutno je angažovano 60 državljana Srbije, koji se kao ratni plaćenici bore na strani pobunjenika. Svi su ekstremni sledbenici vehabizma, a među njima je, prema podacima srpskih bezbednosnih službi, i nekoliko pravoslavaca iz Šumadije koji su prešli u islam.

Svi su bez ratnog iskustva, ali s dobrom obukom u korišćenju svih vrsta oružja.

- U Siriji je angažovano nekoliko hiljada stranih boraca koji su došli iz desetina država da bi se priključili pobunjeničkim snagama. Nekoliko stotina ovih plaćenika je poreklom s Balkana. Iz Srbije je na ratište u Siriju otišlo trideset osoba, uglavnom iz Novog Pazara, ali je tamo i jedna grupa muslimama s Ledina, naselja na Novom Beogradu, kao i grupa konvertita, odnosno preobraženika iz Šumadije. To su ljudi koji su, pod uticajem islamskih fanatika, iz pravoslavlja prešli u islam i za koje imamo podatke da su, otkako je počeo rat u Siriji, nekoliko puta odlazili na front. Imena svih plaćenika koji su otišli u Sriju su poznata bezbednosnim institucijama - kaže izvor upućen u bezbednosna dešavanja u Srbiji.

On navodi da je kretanje svakog pojednica koji je otišao u Siriju praćeno i da su podaci o njima razmenjeni s bezbednosnim službama u regionu.

- Svi su u Siriju otišli preko Tuske, gde ih je čekala veza do sirijskih pobunjeničkih snaga - kaže izvor  upućen u bezbednosna dešavanja, navodeći da je još tridesetak državljana Srbije na ratište u Siriju otišlo iz inostranstva, iz država u kojima su na privremenom radu.

- Svi su ekstremni vehabisti, ali su svi i dobro plaćeni za ratovanje. U pitanju su mlađi muškarci, bez prethodnog ratnog iskustva, ali s dobrom obukom, tako da najbolji mogu da keširaju i pet hiljada evra za mesec dana - kaže izvor.

On navodi da je najveći bezbednosni problem ovakvog ratnog angažovanja to što se veliki broj plaćenika priključio oružanim formacijama koje su povezane sa Al Kaidom.

- Ta povezanost bi mogla da predstavlja potencijanu opasnost po njihovom povratku. Plaćenici će se vratiti radikalizovani i mogu postati nosioci terorističkih pretnji. Međutim, za sada nema podataka da je bilo ko od plaćenika pokušao da u Srbiji oformi grupu povezanu sa Al Kaidom - kaže naš sagovornik.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...