ŠVERC SLIKA: Veličkovića i Šobajića spakovali u prtljažnik!

Dela srpskih slikara zaplenjena na Horgošu

ŠVERC SLIKA: Veličkovića i Šobajića spakovali u prtljažnik!

Crna Hronika -
Bračni par iz Beograda u „sitroenu“ hteo da prokrijumčari šest ulja na platnu slikara Miloša Šobajića i 18 grafika Vladimira Veličkovića

HORGOŠ - Slike vredne 25.300 evra!Bračni par iz Beograda pokušao je da iz Pariza prokrijumčari 24 umetnička dela srpskih slikara Miloša Šobajića i Vladimira Veličkovića. Carinici su 19. novembra na graničnom prelazu Horgoš pronašli slike umotane u foliju u gepeku „sitroena ksantije“ beogradskih registracija.- Bračni par je carinicima rekao da nema šta da prijavi, ali detaljnim pregledom kola otkriveno je šest ulja na platnu slikara Miloša Šobajića i šest setova sa po tri komada štampanih grafika s potpisom Vladimira Veličkovića. Ispod kesa s garderobom pronađene su slike naslagane jedna na drugu i okrenute na naličje. Vozač (51) pokušao je da se opravda pred carinicima tvrdeći da su u pitanju obični posteri - navode u Upravi carina. Beograđanin je potom pokušao da objasni kako vrednost svake slike nije veća od 100 evra, te ih zato nije ni prijavio za carinjenje.- Međutim, carinici su u torbama našli i fakture za umetnička dela, koje je izdala jedna umetnička galerija iz Pariza. U njima piše da je ukupna vrednost slika 25.300 evra. Vrednost za štampane grafike nije utvrđena. Vozač je rekao da su sve slike nastale u Parizu i da prvi put ulaze u Srbiju - rekli su u Upravi carina.

Vladimir VeličkovićVladimir Veličković jedan je od najeminentnijih srpskih slikara, a predstavnik je nove (moderne) figuracije i član Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i francuske Akademije lepih umetnosti. Nakon što je završio Arhitektonski fakultet u Beogradu, 1966. preselio se u Pariz. Odlikovan je najvećim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti.

Miloš ŠobajićMiloš Šobajić jedan je od najpoznatijih srpskih avangardnih slikara. Akademiju vizuelnih umetnosti završio je 1970. godine u Beogradu, a dve godine kasnije preselio se u Pariz. Imao je izložbe širom sveta, a najviše u Parizu. Njegove slike i skulpture nalaze se u više od 20 prestižnih muzeja širom sveta. Miloš Šobajić 2012. godine dobio je Vukovu nagradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja