Najnovije vesti

PRIPREMNO ROČIŠTE: Kertes neigrao krivicu!

Suđenje za iznošenje novca na Kipar

PRIPREMNO ROČIŠTE: Kertes neigrao krivicu!

Crna Hronika
09:08h
Kertes je u kratkom izjašnjenju o krivici negirao krivična dela za koja je optužen i najavio da će detaljno izneti svoju odbranu tokom suđenja

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu, danas je pripremnim ročištem ponovo počeo proces protiv bivšeg direktora Savezne Uprave carina Mihalja Kertesa zbog iznošenja državnog novca na Kipar tokom devedesetih.

Kertes je u kratkom izjašnjenju o krivici negirao krivična dela za koja je optužen i najavio da će detaljno izneti svoju odbranu tokom suđenja.

Na pripremnom ročištu utvrđeno je koji će se predloženi dokazi tužilaštva i odbrane izvoditi tokom suđenja.Specijalni sud će posebno morati da se pridržava naloga Apelacionog suda koji mu je naložio da u ponovnom postupku utvrdi da li je Kertes radnjama koje je preduzeo i koje u suštini ne spori, osim nanete štete budžetu Savezne Republike Jugoslavije, pribavio i kome protivpravnu imovinsku korist i u kom iznosu.

Ta činjenica je, prema stavu Apelacinom suda, odlučna za postojanje krivičnog dela koje se Kertesu stavlja na teret.Kertesu je letos, odlučujući po nalogu Vrhovnog kasacionog suda, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo pravosnažnu presudu i naložio da mu se ponovo sudi.

Kertes je bio osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja jer je od sredine 1994. godine do 5. oktobra 2000. godine deo novca carine, bez pravnog osnova, dao za 1.182 preduzeća i za druga pravna lica.

Takođe je osuđen jer je bez odobrenja Narodne banke Jugoslavije na Kipar izneo najmanje 38 miliona nemačkih maraka.

Ukinutom presudom Specijalnog suda Kertes je bio osuđen jer je postupajući po nalozima, kao službeno lice - direktor Savezne uprave carina u periodu od sredine 1994. godine do 5. oktobra 2000. godine, prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja, naneo štetu budžetu tadašnje savezne Republike Jugoslavije u iznosu od preko milion i petsto hiljada dinara.

To je, prema ukinutoj presudi činio tako što je deo novcanih sredstava od naplate carinskih dažbina uplaćivao na poseban račun kod „Beobanke“ i preduzeća u vlasništvu te banke, a deo direktno sa računa SUC-a na osnovu dokumentacije sa neistinitom sadržinom prebacivao na račune različitih pravnih lica.

Zatim da je dao nalog carinarnicama da novac naplaćen na osnovu deviznih prekršaja i drugih carinskih dažbina, svakodnevno u gotovini donose u SUC i predaju u sef elektronskog računskog centra.Taj novac je potom predavao raznim fizičkim i pravnim licima, i prenosio u trezor banke „Beobanka“.U ukinutoj presudi takođe se navodi da je sprečavao kontrolu raspoređivanja prihoda saveznog budžeta od strane Saveznog budžetskog inspektorata.

Dalje se navodi da je postupajući po nalozima, sam ili preko radnika carine i u pratnji radnika Resora državne bezbednosti izneo devizna sredstva Savezne uprave carina, bez odobrenja Narodne banke Jugoslavije, radi polaganja na račun kod kiparskih banaka i na račune „of šor“ kompanija koje je otvorila bankarska jedinica „Beogradske banke“ na Kipru...Kertesu se sudi u još tri krivična postupka za šverc cigareta u predmetima "Subotić", "Bajrušević" i "Stojčić", kao i za zloupotrebe sa vladinim stanovima u slučaju "Živka Cica Knežević".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...