OPERATERKA DB HTELA DA SPASE ĆURUVIJU: Nije javila ubicama kad Slavko stiže kući!

Greška, ili pokušaj da sačuva život novinara

OPERATERKA DB HTELA DA SPASE ĆURUVIJU: Nije javila ubicama kad Slavko stiže kući!

Crna Hronika -
Datum egzekucije pomeren je za dan kasnije jer operaterka SDB-a, zadužena za slušanje i prikupljanje informacija od operativaca sa terena, nije javila izvršiocima ubistva kada Ćuruvija tog dana stiže kući

BEOGRAD - Služba državne bezbednosti po nalogu Radeta Markovića planirala je ubistvo novinara Slavka Ćuruvije za 10. april 1999. godine.

Datum egzekucije pomeren je za dan kasnije jer operaterka SDB-a, zadužena za slušanje i prikupljanje informacija od operativaca sa terena, nije javila izvršiocima ubistva kada Ćuruvija tog dana stiže kući, saznaje NIN od bivšeg visokog rukovodioca Službe državne bezbednosti.

Besan zbog „aljkavo“ odrađenog posla, Milan Radonjić, tadašnji načelnik beogradskog Centra DB–a, naredio je dan kasnije, kada je ubistvo i izvršeno, da njega lično obaveštavaju o kretanju Ćuruvije na svakih pet minuta.

Opservacija i prisluškivanje Ćuruvijine kuće nastavljeni su i nakon likvidacije. Operaterka u sedištu DB zapisivala je i ko se od ljudi koji su tog dana došli u stan Ćuruvije kako ponašao, ko je plakao, na primer.

Osvemu ovome postoji ne samo službena beleška, već i izjave svih pripadnika DB-a koji su učestvovali u praćenju, prisluškivanju, planiranju likvidacije Ćuruvije, najpre novom rukovodstvu beogradskog centra DB-a, a potom i bivšem republičkom tužiocu Radetu Terziću i to u prisustvu svedoka.

Transkripti izjava, gotovo deceniju nalaze se u spisima državnog tužilaštva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track