PLAĆENI UBICA VRATIO USLUGU: Milana Pantića i Mauzera likvidirao isti atentator!

Isti potpis

PLAĆENI UBICA VRATIO USLUGU: Milana Pantića i Mauzera likvidirao isti atentator!

Crna Hronika -
Ubistvu novinara Pantića, prethodila je serija obračuna, pokušaja ubistva i likvidacije u podzemlju Republike Srpske

Jedan od mogućih ubica Milana Pantića, novinara Večernjih novosti iz Jagodine, koji sada živi u zapadnoj Evropi, bio je osumnjičen i za atentat na Ljubišu Savića Mauzera, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Republike Srpske, u leto 1998. godine - potvrdio je jedan od ključnih ljudi bijeljinske policije u vreme kada je na čelu MUP RS bio Milovan Stanković. Ubistvu novinara Pantića, prethodila je serija obračuna, pokušaja ubistva i likvidacije u podzemlju Republike Srpske. Dvojica pripadnika 10. diverzantskog odreda VRS, po rečima sagovornika, smrtno su stradali, „kad su postavljali tempirani eksploziv ispod automobila Ljubiše Savića Mauzera, ispred njegove kuće u Bijeljini“.

Greška ih je koštala života, a ubistvo bivšeg komandanta specijalne brigade „Panteri“ VRS i načelnika Uprave policije RS, odloženo je do 6. juna 2000. godine. Tada je Mauzer likvidiran na jednoj od gradskih raskrsnica. Đorđe Ždrale jedini je zbog tog ubistva osuđen na dvadesetogodišnju robiju. Svi ostali izvršioci, pomagači i „arhitekte“ tog zločina, izbegli su kaznu.Policija je, posle neuspelog ataka na Savića, po rečima našeg sagovornika, valjano obavila posao:- Pored ostalog, imala je i jednog insajdera. Radilo se o pripadniku 10. diverzantskog odreda, rodom iz Rogatice. On je u policiji do tančina objasnio sve oko pokušaja atentata. Međutim, kasnije je, pod jakim pritiscima, na sudu rekao „da je sve izmislio“. Tako su organizatori napada ostali zaštićeni.

Advokat Duško Tomić, bivši službenik Kontraobaveštajne službe SFRJ, kaže „da je jedan od budućih Pantićevih ubica, koji sada živi van RS i BiH, čim je priveden u bijeljinsku policiju zbog povezanosti sa ubistvom Mauzera, iskoristio priliku i okrenuo jedan telefonski broj“.

- Tada je, po mojim saznanjima, pozvao jednog privrednika iz Jagodine, o kom je hrabri novinar Milan Pantić pisao - kaže Tomić. - Taj jagodinski privrednik je, i u to vreme, imao moćne veze u vrhu policije u Beogradu, pa su usledile intervencije da njegov prijatelj, inače pripadnik 10. diverzantskog odreda, bude pušten. Urađeno je to bez obzira na to što je taj čovek bio osumnjičen za Mauzerovo ubistvo.

Insajder, koji je policiji ispričao sve o atentatu, kad je video da je „udario u tvrdo“, odnosno u moćne kriminalne sprege, promenio je izjavu i tako se završio taj slučaj. Protivusluga se, u takvim odnosima u podzemlju, podrazumeva. Vraćena je - ubistvom Milana Pantića, koji je svojim pisanjem smetao moćnom jagodinskom privredniku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track