Najnovije vesti

LEGIJA: Milan Radonjić 2001. hteo da ubije Ratka Romića i Mikija Kurka zbog Ćuruvije!

Ulemek pričao istražiteljima

LEGIJA: Milan Radonjić 2001. hteo da ubije Ratka Romića i Mikija Kurka zbog Ćuruvije!

Crna Hronika
Taj iskaz potvrdili su braća Miloš i Aleksandar Simović. Oni su svedočili kako su vozilom pratili Kurka i Romića, koji su ih primetili

BEOGRAD - Milorad Ulemek, bivši komandant JSO, je 8. januara 2014. otkrio da je na početku bombardovanja, 1999. došao u Beograd na sastanak o situaciji na Kosovu i Metohiji.

„Bivši načelnik Državne bezbednosti Rade Marković mi je kazao da su Ratko Romić i Miroslav Kurak ubili Slavka Ćuruviju“- Nakon sastanka, načelnik Rade Marković me je pozvao u stranu i rekao mi da je odlučeno da se neke osobe eliminišu - svedočio je Ulemek. On je izjavio da je tadašnjem šefu DB-a odgovorio da „crvene beretke“ ne mogu da učestvuju u tome, jer su svi na Kosovu i Metohiji.

Ratko Romić
Ratko Romić

Kasnije, navodi Ulemek, Marković ga je pozvao zbog jednog drugog zadatka. Tada je Legija i pitao Markovića ko će od operativaca da pomogne, a šef DB-a mu je odgovorio: „Ovi što su ubili Ćuruviju“. - Ispred kancelarije su čekali Ratko Romić i Miroslav Kurak za koje je Marković rekao da su ubili Ćuruviju - pričao je Ulemek pred tužiocem i svojim advokatom.

Smetali mu svedoci: Milan Radonjić
Smetali mu svedoci: Milan Radonjić

On je govorio i o ulozi Milana Radonjića, osumnjičenog kao organizatora ubistva, kako je 2001. planirao likvidaciju Kurka i Romića zbog ubistva Ćuruvije. Njegov deo iskaza o planiranju likvidacije Kurka i Romića potvrdili su dva dana kasnije, 10. januara 2014, braća Miloš i Aleksandar Simović. Oni su svedočili kako su vozilom pratili Kurka i Romića, koji su ih primetili.

Zbog toga su dvojica osumnjičenih zakazala sastanak s Ulemekom i sada pokojnim vođom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem Šiptarom. Ulemek je svedočio i o tom sastanku nakon koga se odustalo od likvidacije Romića i Kurka. Prvi svedok u istrazi Dejan Milenković Bagzi ponovio je ranije svedočenje o praćenju Kurka i Romića s ciljem da se ubiju.

Miroslav Kurak: Optužen kao direktni izvršilac
Miroslav Kurak: Optužen kao direktni izvršilac

Markovića je Tužilaštvo za organizovani kriminal osumnjičilo da je naredio ubistvo Ćuruvije. Međutim, on je to negirao. Milan Radonjić, koji je osumnjičen da je organizator ubistva, sedam dana pre ubistva postavljen je za načelnika Centra DB-a u Beogradu i pomoćnika Markovića.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...