STEŽE SE OBRUČ: Postignut napredak u istrazi o trgovini organima
Foto: Reuter

Ujedinjene nacije

STEŽE SE OBRUČ: Postignut napredak u istrazi o trgovini organima

Crna Hronika -
Detalje o trgovini organima u kojoj su učestvovali pripadnici OVK otkrio je specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti 12. decembra 2010, a prve tvrdnje o tome objavila je Karla del Ponte bivša tužiteljka Haškog tribunala

NJUJORK - Postignut je dobar napredak u istrazi oko trgovine organima na Kosovu i tim koji vodi tužilac Klint Vilijamson radi sa vlastima EU i i pravosudnim vlastima državama regiona na rešavanju tog slučaja, navodi se u izveštaju šefa Euleksa Bernda Borharta.

U izveštaju koji je pridodat tromesečnoj analizi stanja na Kosovu i Metohiji generalnog sekretara UN Ban Ki-muna a koji se razmatraju večeras u sedištu u UN u Njujorku, navodi se da je ostvarena saradnja s žrtvama, grupama koje zastupaju oštećene i pojedincima koji bi mogli da daju informacije od značaja za istragu koja je u toku.

"Napravljen je napredak u istrazi i operativnim aktivnostima, pri čemu saradnja sa pravosudnim i policijskim vlastima u regionu i šire ostaje jaka", dodaje se u izveštaju.

Borhart navodi i da tužilac Klint Vilijamson nastavlja da sarađuje s vladama u EU da bi osigurao da njegov tim bude u mogućnosti da završi nezavisnu i profesionalnu istragu.

Tokom novembra prošle godine, on je sa saradnicima boravio u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD i Holandiji, gde se sastao s nizom zvaničnika u vezi sa istragom koju sprovodi.

Detalje o trgovini organima u kojoj su učestvovali pripadnici OVK otkrio je u svom izveštaju specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti 12. decembra 2010.

Prve tvrdnje o trgovini ljudskim organima na KiM obelodanila je bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi "Lov: Ja i ratni zločinci" koju je objavila po odlasku sa dužnosti.

Karla del Ponte je u knjizi opisala kako je 1999. godine saznala da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi, koji su zatim slani u Italiju, odakle su distribuisani u klinike širom Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track