Policija identifikovala napadače na Vijesti:Osumnjičeni Vukmirović i Šofranac
Foto: Dragan Kadić

Podgorička policija rasvetlila bombaški napad

Policija identifikovala napadače na Vijesti:Osumnjičeni Vukmirović i Šofranac

Crna Hronika -
Osumnjičeni su Nemanja Vukmirović (21) i Marko Šofranac (22) iz Podgorice, rekao je pomoćnik direktora Uprave policije Milan Tomić

PODGORICA- Podgorička policija rasvetlila je bombaški napad ispred redakcije Vijesti u decembru prošle godine i identifikovala osumnjičene Nemanju Vukmirovića (21) i Marka Šofranca (22) iz Podgorice.

Pomoćnik direktora Uprave policije Milan Tomić je na konferenciji za novinare kazao da je osumnjičeni Vukmirović uhapšen juče, dok se Šofranac nalazi u zatvoru gde izdržava kaznu u drugom predmetu.

Osim tog krivičnog dela, njima se na teret stavlja i krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

"Osnovano se sumnja da su Vukmirović i Šofranac počinili krivično delo u noći između 26. i 27. decembra prošle godine, tako što su postavili eksplozivnu napravu na spoljašnju jedinicu klima uređaja, na zidu suterena sa zapadne strane objekta redakcije ND Vijesti, koju su potom aktivirali", rekao je Tomić.

Tomić je dodao i da su policijski službenici u januaru ove godine, tokom intenzivne istrage došli do saznanja da su Vukmirović i Šofranac mogući izvršioci tog krivičnog dela.

Prema njegovim rečima, na osnovu tih saznanja, kao i drugih mera i radnji, po prethodno pribavljenoj naredbi sudije za istrage Osnovnog suda u Podgorici, sredinom februara ove godine izvršeni su pretresi stanova i drugih prostorija šest lica, među kojima i onih koje su koristili Vukmirović i Šofranac.

Tomić je naveo i da su kontrolisana i dva vozila koje je koristio Vukmirović.

"Pretresima su pronađeni i izuzeti oružje, municija, sporogoreći štapin i garderoba, koji su upućeni u Forenzički centar radi veštačenja. Sveukupne policijske i tužilačke mere i radnje upućuju na osnovanu sumnju da su Vukmirović i Šofranac izvršili predmetno krivično delo, počinjeno na štetu ND Vijesti"", naglasio je Tomić.

Protiv osumnjičenih je zameniku Osnovnog državnog tužioca u Podgorici podnet poseban izveštaj zbog sumnje da su počinili krivično delo izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

"Osumnjičeni Vukmirović će, u zakonskom roku, biti priveden dežurnom tužiocu"", kazao je Tomić.

On je istakao i da pripadnici Uprave policije, u komunikaciji sa nadležnim tužiocem, nastavljaju intenzivne aktivnosti na utvrđivanju motiva bombaškog napada, kao i na identifikovanju eventualno drugih lica koja se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem tog krivičnog dela.

"Policijski službenici i nadležni tužioci, u timskom radu, preduzimaju aktivnosti i na rasvjetljavanju krivičnih dela počinjenih na štetu novinara Lidije Nikčević i Tufika Softića, slučajeva paljenja vozila u vlasništvu ND Vijesti i podmetanja eksplozivne naprave na štetu načelnika CB Bar, Miloša Radulovića“, zaključio je Tomić.

Glavni i odgovorni urednik Vijesti Mihailo Jovović smatra da je bilo političkog pritiska kako bi se taj slučaj rasvetlio baš u ovom trenutku.

"Veoma sam oprezan povodom informacija policije posebno zbog tajminga kada je odlučila da obelodani to što su otkrili", kazao je Jovović za TV Vijesti.

On je istakao da bio istorijski događaj da se sazna, makar u jednom slučaju, ko je nalogodavac napada na novinare.

Napad na Vijesti dogodio se 26. decembra prošle godine.

Od dejstva eksplozije pričinjena je materijalna šteta na objektu, a tom prilikom nije bilo povređenih.

U trenutku eksplozije u prostorijama redakcije ND Vijesti bilo je više zaposlenih, među kojima i glavni i odgovorni urednik Jovović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track