ADVOKAT BRKLJAČ: Podnet zahtev da Delibašić bude prebačen u Kosovsku Mitrovicu!
Foto: KURIR

Odluka u narednih nedelju dana

ADVOKAT BRKLJAČ: Podnet zahtev da Delibašić bude prebačen u Kosovsku Mitrovicu!

Crna Hronika -
Branilac Dragoljuba Delibašića Miodrag Brkljač izjavio je da je Osnovnom sudu u Mitrovici, izmeštenom u Vučitrnu, predao zatev za premeštaj Delibašića iz pritvorske jedinice iz Prištine u Kosovsku Mitrovicu kao i zahtev da pregled lekara specijalista obzirom da je u lošem zdravstvenom stanju

KOSOVSKA MITROVICA - Branilac Dragoljuba Delibašića predao je zahtev da se njegov klijent iz pritvorske jedinice u Prištini premesti u Kosovsku Mitrovicu.

Branilac Dragoljuba Delibašića Miodrag Brkljač izjavio je da je Osnovnom sudu u Mitrovici, izmeštenom u Vučitrnu, predao zatev za premeštaj Delibašića iz pritvorske jedinice iz Prištine u Kosovsku Mitrovicu kao i zahtev da pregled lekara specijalista obzirom da je u lošem zdravstvenom stanju.

Brkljač očekuje da po ova dva zahteva bude odlučeno u narednih nedelju dana.

Na konferenciji za novinare Brkljač je podsetio da je nedavno Oliver Ivanović, koji je okrivljen u istom predmetu u kome i Delibašić, uspeo da izdejstvuje odluku Euleksovog sudije da bude prebačen u Kosovsku Mitrovicu te da je tragom takve pozitivne stvari podnet zahtev za premeštaj Delibašića u Kosovsku Mitrovicu.

“Smatram da nema nikakvog razloga da se ne udovolji tom zahtevu iz prostog razloga što je i moj klijent u potpuno istom pravnom položaju kao i Oliver Ivanović“, rekao je Brkljač.

“Ako imamo nesporne činjenice, da su krivična dela koja su navodno njih dvojica izvršili na teritoriji Mitrovice, da su ovaj slučaj procesuirali osnovni javni tužilac i Osnovni sud u Mitrovici, da su svi dokazi verbalni, postavlja se pitanje po kojoj logici je sve ovde u Mitrovici ,a samo je okrivljeni u Prištini“, naglasio je Brkljač.

On je dodao i da, ako tužilac sve svoje aktivnosti vezano za ovaj predmet obavlja u Mitrovici, nema nikakvog razloga da Delibašić bude u Prištini.

Brkljač smatra da je držanje Delibašića u Prištini diskriminatorsko i to na nacionalnoj osnovi jer, kako je objasnio, ne postoji nijedan suprotan primer da je neki pritvorenik Albanac koji ima porodicu na teritoriji Prištine ili okoline smešten u pritvor u Mitrovici, a da mu se postupak vodi u Prištini.

Brkljač je istakao da je Delibašiću ozbiljno ugrožena bezbednost u pritvorskoj jedinici u Prištini, te da je prilikom izlaska u zatvorsko dvorište doživeo verbalne pretnje albanskih pritvorenika kao I pretnje smrću I nakon toga je prestao da izlazi iz sobe, u kojoj boravi sa još trojicom pritvorenika.

On je istakao I da su mediji u Prištini nedeljama vodili pravu hajku protiv Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića, prikazujući ih kao najveće moguće kriminalce I ratne zločince, čime su oni praktično osuđeni pre suđenja. “Emitovane su brojne izjave raznih svedoka, navodnih očevidaca, čime su oni praktično osuđeni pre suđenja, u javnosti su oni već osuđeni“, podvukao je Brkljač.

On je izrazio nadu da će sudija za prethodni postupak Euleksa, koji vodi računa o zakonitosti rada u ovom predmetu usvojiti zahtev za premeštaj I da će doneti pozitivnu odluku. Ukoliko odluka bude negativna, Brkljač je rekao da će iskoristiti sve mogućnosti I pravna sredstva da se tome usprotivi.

“Tražiću odluku drugostepenog veća, pa ako me odbiju opet ću pisati zahteve pa će onda moj klijent da ozbiljno razmisli o tome i vrlo verovatno, ako ne bude drugog načina, da i on stupi u štrajk glađu. Ali iskreno se nadam da oni koji treba da odluče o ovom zahtevu neće to dovoliti i neće učiniti da čoveku zdravlje, koje mu je ionako loše i dovedeno u ozbiljno stanje, da onda možda bude u još gorem stanju nego što je sada“, istakao je Brkljač.

“Njegovo zdravlje je trenutno loše sa tendencijom da bude još gore zbog uslova i svega kroz šta on trenutno prolazi“, rekao je Brkljač dodajući da zakon dozvoljava mogućnost da pritvoreno lice ima pravo da traži da ga pregleda lekar po njegovom izboru.

Brkljač je rekao da je podnet zahtev da Delibašića pregledaju trojica lekara iz Mitrovice koji znaju njegovu istoriju bolesti, ali da nije optimista po pitanju tog zahteva obzirom da ni Oliveru Ivanoviću takav zahtev nije bio odobren. On je rekao i da je u svakodnevnoj komunikaciji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, da sa njhove strane ima izuzetnu podršku ne samo u ovom već I u nekim drugim predmetima .

Pretpretresni sudija Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici uvažio je zahtev Kancelarije Specijalnog Tužilaštva Kosova i odredio je 4.marta produženje pritvora Dragoljubu Delibašiću za dva meseca.

Pretpretresni sudija je utvrdio da i dalje postoji rizik od bekstva, kao i rizik da bi osumnjičeni mogao da utiče na svedoke ukoliko bi bio pušten i da u ovom trenutku ne postoje manje ozbiljne mere koje bi mogle da budu izrečene. Sudski pritvor je prvobitno odredio Osnovni sud u Mitrovici, nakon hapšenja Delibašića 4. februara ove godine.

Delibašić je osumnjičen za podsticanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva, kao i za podsticanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva u pokušaju.

Delibašić je jedan od četvorice Srba za koje je Vlada Srbije dala garancije da će biti dostupan pravosuđu na Kosovu u bilo kom trenutku ako mu se dozvoli odbrana sa slobode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track