KOSOVSKA MITROVICA: Bivši lideri OVK oslobođeni krivice za silovanje žena!
Foto: Beta

Tužilaštvo će razmotriti žalbu

KOSOVSKA MITROVICA: Bivši lideri OVK oslobođeni krivice za silovanje žena!

Crna Hronika -
Prepoznajemo značaj ovog slučaja za narod Kosova i same žrtve. Mora biti jasno da ovo nije bilo suđenje OVK nego optuženima. Mora biti svima jasno da se ne radi o kolektivnoj već individualnoj odgovornosti, rekla je tužilac Dijna Vilson

KOSOVSKA MITROVICA - Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici oslobodilo optužbi bivšeg vrhovnog komandanta OVK Sulejmana Selimija i još trojicu saboraca za ratne zločine. Selimi, inače aktuelni ambasador Kosova u Albaniji bio je optužen, zajedno sa Ismetom Hadžom, Nedžatom Ćubreljijem i Šefkijom Hisenijem, da su maltretirali i silovali dve devojke iz okoline Mitrovice.

Međunarodni tužilac Dijna Vilson izjavila je nakon izricanja presude da je to bio izuzetno težak i osetljiv slučaj a da će tužilaštvo pažljivo razmotriti odluku suda i odlučiti o eventualnoj žalbi na presudu.

Prepoznajemo značaj ovog slučaja za narod Kosova i same žrtve. Mora biti jasno da ovo nije bilo suđenje OVK nego optuženima. Mora biti svima jasno da se ne radi o kolektivnoj već individualnoj odgovornosti,” rekla je Vilson.

Ona je kazala da odluka sudija u vezi sa ovim slučajem ni na koji način neće uticati na posvećenost Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova da se bavi slučajevima ratnih zločina posebno onih koje uključuju seksualno nasilje.

Selimi je suočen sa još jednom optužnicom zbog članstva u “Dreničkoj grupi” OVK čiji se pripadnici terete za ratne zločine počinjenje nad civilnim stanovništvom i sudjenje za ovaj slučaj je u toku.

Optuženi u ovom slučaju su takodje i predsednik opštine Srbica i bivši komandant dreničke operativne zone Sami Ljuštaku.

Prema ovoj optužnici, Selimi je okrivljen u vezi sa sedam krivičnih dela a Ljuštaku, Sahit Jašari i Sabit Geci optuženi su za ubistvo tadašnjeg komandanta policije u Glogovcu Ivana Bulatovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track