VELJOVIĆ: Organizator paljenja ambasade SAD i Nemačke i dalje nepoznat!
Foto: Marina Lopičić

Radna grupa će utvrditi činjenice

VELJOVIĆ: Organizator paljenja ambasade SAD i Nemačke i dalje nepoznat!

Crna Hronika -
Nova Radna grupa koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, treba da utvrdi sve činjenice u vezi sa paljenjem ambasada SAD i Nemačke sve što policija radi, radi u saradnji sa Tužilaštvom koje kako je naveo Veljović, ima konačnu reč

BEOGRAD - Direktor policije Milorad Veljović izjavio je danas da nova Radna grupa koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, treba da utvrdi sve činjenice u vezi sa paljenjem ambasada SAD i Nemačke, a da je u prethodnom periodu procesuiran dobar deo lica i to je dostavljeno Tužilaštvu.

Veljović je novinarima u parlamentu rekao da još nije utvrđeno ko je bio organizator paljenja ambasada 2008. godine nakon mitinga protiv jedostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali da "bismo voleli da znamo".

Prema njegovim rečima, sve što policija radi, radi u saradnji sa Tužilaštvom koje kako je naveo, ima konačnu reč.

Stefanović je, kako je juče saopšteno, formirao Radnu grupu koja treba da utvrdi sve okolnosti u vezi s paljenjem ambasada SAD i Nemačke u Beogradu februara 2008, nakon mitinga protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti KIM.

"Doneo sam odluku o formiranju Radne grupe kako bi se u potpunosti ispitale sve činjenice tog događaja, ali i otkrili organizatori i akteri paljenja ambasada Sjedinjenih Američki Država i SR Nemačke", rekao je Srefanović, saopštio je MUP.

Ministar je rekao da je cilj Radne grupe "da identifikuje sve počinioce i u potpunosti rasvetli taj nasilini čin, kako bi odgovorni organizatori i napadači bili proceusirani".Pred Višim sudom u Beogradu u toku je suđenje 12-orici optuženih za paljenje ambasada u Beogradu 2008. godine, do čega je došlo nakon mitinga "Kosovo je Srbija".

Optužnicu je Više tužilaštvo podiglo 10. jula 2012. godine, a svi optuženi brane se sa slobode pošto im je dan nakon podizanja optužnice ukinut pritvor u kojem su boravili od hapšenja.

Na optuženičkoj klupi su učesnici nereda od 21. februara 2008. godine - Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas, a optuženi se terete za krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Optužnica im stavlja na teret da su 21. februara 2008. oko 18.30 u Ulici Kneza Miloša organizovano došli do ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar.

U optužnici se konstatuje da je u prostorijama ambasade smrtno stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svesno te mogućnosti "ali su olako držali da do toga neće doći i da će to moći da spreče".

Na teret im se stavlja i da su u Ulici kneza Miloša prethodno gađali ambasadu Hrvatske i ambasadu Nemačke, gde su takođe izazvali manji požar.Tužilaštvo je pre podizanja optužnice više od godinu dana pribavljalo dokaze među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda.

Prethodno je radna grupa za ispitivanje okolnosti paljenja američke ambasade bila formirana po nalogu direktora policije Milorada Veljović, a istraga o ovim događajima, kako su objavljivali mediji, vođena je u tri pravca.

Prvi se ticao propusta policije toga dana u obezbeđivanju vitalnih objekata, ambasada i nekih medijskih kuća, drugi političke pozadine tih događaja, a treći identifikacije izgrednika.

Otkrivanje počinilaca i nalogodavaca paljenja nemačke ambasade našlo se i među sedam uslova Berlina za napredovanje Srbije na putu ka EU, a iz Vašingtona je u nekoliko navrata poručeno da očekuju od vlasti u Srbiji da otkriju i kazne vinovnike paljenja ambasade SAD u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track