ŠVERC CIGARETA: Presuda Stanku Subotiću zakazana za 18.jul!

Završeno izlaganje završnih reči

ŠVERC CIGARETA: Presuda Stanku Subotiću zakazana za 18.jul!

Crna Hronika -
To će biti druga prvostepena presuda za Subotića, pošto je prvu kojom je bio osuđen na šest godina zatvora ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi

BEOGRAD - Specijalni sud u Beograud zakazao za 18. jul izricanje presude biznismenu Stanku Subotić Canetu i njegovim saradnicima povodom optužbi za šverc cigareta tokom devedesetih godina u Srbiju, pošto je danas okončano ponovljeno suđenje izlaganjem završnih reči.

To će biti druga prvostepena presuda za Subotića, pošto je prvu kojom je bio osuđen na šest godina zatvora ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

I na predstojeću presudu Subotić i tužilaštvo će imati pravo da uzlože žalbu Apelacionom sudu. Subotić je u završnoj reči na današnjem sudenju zatražio da ga sudsko veće oslobodi optužbi, jer kako je naveo tokom postupka nije dokazana njegova krivica, dok je tužialštvo za organizoavni kriminal juče zauzelo suprotan stav i tražilo za njega kaznu od osam godina zatvora.

"Dokumenti koje je sud naknadno pribavio i koje su moji branioci priložili, jasno i nedvosmisleno pokazuju da nikakva krivična dela koja mi se optužnicom stavljaju na teret nisam počinio. Moja jedina krivica je da sam se našao u jednom turbulentnom vremenu, nedovoljno iskusan za sve izazove koji su bili preda mnom", rekao je Subotić.

Prema njegovim rečima, sudski postupak protiv njega je posledica 20-godišnje kampanje, ucena, reketiranja i iznuđivanja iza kojih su, kako je istakao, stajali političari sa prostora bivše Jugoslavije.

Objašnjavajcuhi kako je ušao u posao sa cigaretama, Subotić je naveo da se kriza tokom 90-tih godina izazvana ratovima, raspadom države, slomom finansijskog sistema, odrazila na proizvodnju konfekcije kojom se bavio i da je morao da se prilagodi tržištu."Tokom jednog pokušaja naplate duga dobio sam umesto novca kamion cigareta.

Vođen poslovnom logikom i željom za većom zaradom, ušao sam u posao trgovine cigaretama o čemu ništa nisam znao, osim da su zarade enormne", naveo je Subotić.

Takođe je tvrdio da je sve radio po zakonu, da je bio distributer cigareta sa licencom za istočnu Evropu, dok se istovremeno u Srbiju uvozilo na desetine šlepera dnevno na kojima su se zarađivali milioni maraka.

"Taj deo ovog posla, mislim na nelegalan uvoz, kontrolu šverca od strane carine, Državne bezbednosti i policije, radila je država", napomenuo je Subotić.

I svi ostali optuženi su u završnoj reči tvrdili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret i tražili oslobađajuće presude.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je juče Specijalnom sudu u Beogradu da Subotića osudi na kaznu od osam godina zatvora zbog organizovanja šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina, a za njegove saradnike na kaznu od dve do šest godina zatvora.

Tokom izlaganja završne reči zamenik tužioca za organizovani kriminal predložio je da se Subotiću trajno oduzme imovina ukupne vrednosti od oko 56 miliona nekadašnjih nemačkih maraka, i šest miliona američkih dolara, za koliko je krijumčarenjem duvana oštećen državni budžet.

Tužilaštvo je tražilo da bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes bude kažnjen kaznom pet godina zatvora, a ista sankcija predložena je i za Subotićevog sestrića Nikolu Miloševića.

Za Stevana Banovića tužilaštvo je tražilo kaznu ne manju od šest godina zatvora, dok je za ostale optužene predložena kazna od dve do dve i po godine zatvora.

Takođe je predloženo da se Miloševiću i Banoviću oduzme imovina vrednosti od oko 600.000 nekadašnjih nemačkih maraka.

Subotić je sredinom septembra protšle godine prvi put izneo svoju odbranu pred sudom i negirao optužbe da je organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete, tvrdeći da je postupak protiv njega montiran kako bi mu političari iznuđivali novac.

Subotiću se do tada sudilo u odsustvu jer je do jula 2013. bio nedostupan pravosudnim organima Srbije kada mu je odlukom suda ukinuta poternica a pritvor zamenjen jemstvom.

Sedam godina je bio u bekstvu, od pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006. godine, ali je 19. jula položio jemstvo od 538.000 evra, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda.

Odlukama Specijalnog suda koje su još na snazi, privremeno su Suboticu oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.Subotić se tereti se za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.Optužnicom se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Tako je na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

To su radili uz pomoć službenika Savezne uprave carina koji su omogućili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama bez ikakvog evidentiranja. Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a zatim ih preprodavali.

Subotić je i pored višegodišnje poternice na snazi slobodno živeo i radio u Švajcarskoj, a 2008. Moskva je odbila da ga izruči Srbiji, jer ruski zakon nije priznavao krivično delo da koje se Subotić teretio pre prekvalifikacije dela, odnosno izmene optužnice.

Optužnica je izmenjena prošle godine u aprilu kada je promenjen Krivični zakon.

Prvom optužnicom sudilo mu se za zloupotrebu službenog položaja, a sada za zloupotrebu položaja odgovornog lica pošto odgovara kao vlasnik privatne firme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track