Najnovije vesti

Potresni iskazi o mučenjima u Pakračkoj Poljani

Tomislav Merčep

Potresni iskazi o mučenjima u Pakračkoj Poljani

Crna Hronika
Stevan Brajenović ispričao je da su zatvorenike mučili induktorskim telefonima, što je bilo praćeno jaucima i zapomaganjem

ZAGREB - Potresnim iskazom o mučenju zatvorenika u Pakračkoj Poljani, na županijskom sudu u Zagrebu je nastavljeno suđenje Tomislavu Merčepu, ratnom savetniku u MUP-u i komandiru policijske jedinice koja je, osim u ovom selu u zapadnoj Slavoniji, imala sedište i na Zagrebačkom velesajmu.

Merčep je optužen da je nezakonito naredio hapšenje i mučenje 52 i ubistva 43 srpska civila s područja Zagreba, Kutine i Pakraca.

Po rečima Stevana Brajenovića, koji je u Pakračku Poljanu doveden s Velesajma, zatvorenike su tamo mučili induktorskim telefonima, što je bilo praćeno jaucima i zapomaganjem.

Sve to on je čuo iz svoje ćelije, a govorio je i da su njega i ostale prebijali i zastrašivali ljudi koji su se nazivali "merčepovcima".

Jedne noći mu je u ćeliju ispod vrata puštan sumpor dioksid.

Ozbiljnija mučenja i prebijanja počela su kada je pokušao da pobegne kroz prozor, jer je pre toga čuo razgovor dvojice stražara koji su planirali da ga izvedu u dvorište i ubiju s 32 metka.

U strahu od mučenja skalpelom prilikom jednog ispitivanja, Brajenović je poželeo da ga ubiju, pa je u sobi gde su ga mučili pokušao da se dokopa poluautomatske puške, odložene u uglu.

Tada je metkom pogođen u trbuh, a više ga je osoba ranjenog šutiralo, sve dok ih jedan od stražara nije zaustavio rečima da je on u Pakračku Poljanu doveden greškom.

Brajenović je prevezen u Zagreb gde je operisan i spasen. Brajenović je svedočio i na prošloj raspravi, kada je Merčepu pozlilo pa je suđenje prekinuto.

Iskaz je dao i šef Kriznog štaba u Pakračkoj Poljani Slavko Gamauf, koji je od Merčepa tražio oslobađanje pakračkog lekara Đorđa Gunjevića i koga je okarakterisao kao ljubaznog čoveka koji je spreman da pomogne.

Gamauf ne zna da li je u selu bio zatvor, a za Gunjevića je rekao da je bio zatvoren u društvenom domu, gde nije bilo drugih zatvorenika.

O zatvoru ništa nije znao ni Dragutin Grgurić, koji je od vojnika u društvenom domu takođe tražio da se Gunjević pusti.

Veteran Mijo Jajić nije znao ništa o zatvoru, a rekao je da nije bilo definisano ko komanduje jedinicom.

Među onima koji su vodili glavnu reč bio je i Stipe Manđarelo, jedan od uhapšenih pa puštenih zbog ubistva srpske porodice Zec u decembru 1991. u Zagrebu, rekao je Jajić, koji je to čuo od policajaca u Zagrebu.

Suđenje će biti nastavljeno sutra iskazima novih svedoka. Merčep je uhapšen 10. decembra 2010. godine, a kako je pre nekoliko godina navodno pretrpeo moždani udar, zbog lošeg zdravstvenog stanja odmah je prebačen u zatvorsku bolnicu.

Podizanje optužnice u junu prošle godine dočekao je u banji gde se lečio.

Nevladine organizacija tražile su i da Merčep odgovara i zbog nestanaka i ubistava srpskih civila iz Vukovara u leto 1991. godine, daleko pre početka borbi za grad, ali tužilaštvo nije uslišilo njihove zahteve.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...