SUĐENJE MIROSLAVU MIŠKOVIĆU: Advokati optuženih iznosili uvodne reči
Foto: Dado Đilas

Malverzacija sa putarskim preduzećima

SUĐENJE MIROSLAVU MIŠKOVIĆU: Advokati optuženih iznosili uvodne reči

Crna Hronika -
Predsedavjući sudija sudskog veća Maja Ilić, zbog obimnog postupka i velikog broja optuženih, ograničila je vreme za uvodna izlaganja na sat vremena

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas je, iznošenjem uvodnih reči advokata odbrane i tužilaštva, nastavljeno suđenje vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću i drugima.

Oni i još 12 osoba su optuženi za zloupotrebe u preduzeću za proizvodnju maziva FAM iz Kruševca, putarskim firmama i za utaje poreza.

Predsedavjući sudija sudskog veća Maja Ilić, zbog obimnog postupka i velikog broja optuženih, ograničila je vreme za uvodna izlaganja na sat vremena.

Branilac Mila Đuraškovića, advokat Zoran Ateljević naglasio je da nema dokaza da je njegov klijent oštetio preduzeće FAM.

"Kada je u pitanju prva optužnica u kojoj se navodi da je Đurašković u saradnji sa drugim licima oštetio FAM tako što je imao nameru da pribavi sebi imovinsku korist, nema ni jednog jedinog dokaza u tom pravcu", rekao je Ateljević.

Uz to što je detaljno ukazao na nepostojanje dokaza u optužnici, Ateljević je doveo u pitanje i legalitet optužbe. "Da li je moguće suditi nekome za nešto što je post festum propisano kao krivično delo.

U vreme izvršenja krivično delo zloupotreba položaja nije bilo propisano zakonom", rekao je on. Uvodne reči o optužnici za zloupotrebe u FAM-u izneo je i advokat Jugoslav Tintor, branilac predsednika Skupštine akcionara u PZP Niš, Dejana Jeftića koji je rekao da je proces "iniciran pod političkim pritiskom".

"Izvršna vlast u sprezi sa policijom i Agencijom za privatizaciju imala je interes da se raskine ugovor po privatizaciji FAM-a i destabilizuje Nibens, da bi se kroz penale ostvarila korist za budzet", rekao je Tintor.

Suđenje pred novim sudskim većem po objedinjenim optužnicama, počelo je juče i tada su svi optuženi negirali krivicu. U spojenom postupku tereti se 15 osoba – Miroslav Mišković, njegov sin Marko, Milo Đurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovanović, Ljiljana Kostić, Srđan Filipović, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, Živojin Petrović i Jadranka Badrić.

Po prvoj optužnici za zlupotrebe u FAM-u, uz Đuraškovića, još sedam osoba tereti se da su to preduzeće oštetili za 3,3 milijarde dinara, kao i da su Đuraškoviću kao vlasniku korporacije "Šer" omogućili protivpravnu korist od 1,7 milijarde dinara.

Po drugoj optužnici za zloupotrebe u putarskim preduzećima, na optuženičkoj klupi su Đuraškovcih, Miroslav Miškovcih i još devet optuženih.

Optužnica ih tereti da su od 2005. do 2010. godine putarska preduzeća, iz kojih su nezakonito izvlačili novac, oštetili za 16,95 milijardi dinara, a utajom poreza budžet za 472 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track