SUĐENJE NARKO-BOSU: Šarićeva odbrana traži izuzeće sudije
Foto: Dado đilas

Lazarević insistira na svom predlogu

SUĐENJE NARKO-BOSU: Šarićeva odbrana traži izuzeće sudije

Crna Hronika -
Mi smo došli do tih pisama u kojima su vama ta lica rekla da je tužilaštvo izvršilo određena krivična dela prema njima, ali pošto ste vi odbili da to pročitate ja tražim vaše izuzeć, naveo je branilac

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu odbio je danas predlog odbrane Darka Šarića da se izvedu kao dokaz pisma osuđenih koji su zaključili sporazume sa tužilaštvom za organizovani kriminal o priznanju krivičnih dela, zbog čega je Šarićeva odbrana predložila izuzeće predsednika sudskog veća Siniše Petrovića. Sudija Petrović prethodno je potvrdio da je dobio nekoliko takvih pisama kao i od Šarića dok je bio u bekstvu.

“Ja sam sva ta pisma zaveo u poseban registar, takozvani "škart spis" jer sam smatrao da to ne treba da bude u spisima predmeta. Smatram da je to korespondencija između mene kao predsednika veća i tih lica. Suština tih pisama jeste da osuđena lica traže da ih sud pozove i sasluša kao svedoke”, rekao je sudija. Šarićev branilac Dejan Lazarević rekao je da će “do kraja” nastaviti da insistira na svom predlogu.

“Mi smo došli do tih pisama u kojima su vama ta lica rekla da je tužilaštvo izvršilo određena krivična dela prema njima, ali pošto ste vi odbili da to pročitate ja tražim vaše izuzeće”, rekao je Lazarević. Zbog tog predloga odbrane suđenje je prekinuto do donošenja odluke o izuzeću koju će doneti predsednik Višeg suda.

Pojedini branioci prethodno su se usprotivili i odluci sudskog veća da se kao dokaz izvede devet pravosnažnih presuda donetih na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela između tužilaštva i devet okrivljenih. Advokat Sead Spahović ukazao je da te presude nisu donete na osnovu utvrđenih činjenica već na osnovu ugovora između tužioca i optuženog koji je priznao krivično delo mimo suđenja u zamenu za manju kaznu.

Tu presudu doneo je sudija pojedinac bez izvođenja dokaza, pa tako nema ni utvrđenih činjenica.“Sa tim presudama ne možete ništa drugo osim da stvarate atmosferu da je neko nešto priznao - tu su samo određeni ljudi pristali da idu u zatvor”, ukazao je Spahović.

Šariću i ostalim optuženima sudi se zbog optužbi da su organizovali krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu. On se nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine, predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track