Apelacioni sud otvara pretres u postupku protiv Subotića
Foto: Zorana Jevitć

Novo suđenje

Apelacioni sud otvara pretres u postupku protiv Subotića

Crna Hronika -
Pretres je zakazan za 26. mart. Apelacioni sud u Beogradu razmatrao je pre mesec dana žalbu Tužilaštva na presudu kojom su Subotić i ostali okrivljeni, oslobođeni optužbi za organizovanje šverca cigareta tokom devedestih

BEOGRAD - Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu odlučilo je da otvori pretres u postupku protiv biznismena Stanka Subotića Caneta za organizovanje šverca cigareta tokom devedestih. Pretres je zakazan za 26. mart. Apelacioni sud u Beogradu razmatrao je pre mesec dana žalbu Tužilaštva na presudu kojom su Subotić i ostali okrivljeni, oslobođeni optužbi za organizovanje šverca cigareta tokom devedestih.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je da se Subotić osudi na osam godina zatvora, a ostali na kazne od dve do šest godina. Specijalni sud u Beogradu je presudom od 18. jula 2014. godine, Subotića i još 14 optuženih oslobodio svih optužbi za šverc cigareta tokom 1995. i 1996. zbog zastarelosti i nedostatka dokaza.

Žalbu tužilaštva predstavio je tužilac Saša Ivanić, dok se Subotić kao ni ostali okrivljeni i njihovi branioci nisu pojavili u sudu. Ivanić je na sednici kazao da nije nastupila zastarelost krivičnog gonjenja za dela za koja su optužbe odbijene, kao i da se oslobađajuća presuda zasniva na dokumentaciji svedoka Jovana Ristovskog koji je tokom suđenja priznao da ju je nezakonito pribavio.

Apelacioni sud je već jednom poništio presudu kojom je Subotić bio osuđen na šest godina zatvora. Osim Subotića optuženi su i nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, Subotićev sestrić Nikola Milošević, Stevan Banović, Milan Ranković, Ivana Krčmaričić, osnivač paravojne jedinice Škorpioni Milan Milanović Mrgud, bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić.

Optuženi su i bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda, bivši radnici carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski, radnik Subotićevog preduzeća Mia Ub Miroslav Pešić, pevačica Ivana Olujić, Luka Nenadić i Stevan Banović.

Subotić se posle sedam godina bekstva, predao mesec dana nakon početka ponovoljenog suđenja, pošto je prethodno ukinuta poternica za njim i izrečena mera pritvora zamenjena uplatom jemstva od 538.000 evra. Sve vreme trajanja procesa Subotić je tvrdio da nije kriv, istakavši da se našao u "jednom turbolentnom vremenu, nedovoljano iskusan za sve izazove".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track