PAD HELIKOPTERA: Nisu postojali uslovi da se beba preveze u Kragujevac!

Da li je tragedija mogla da se izbegne

PAD HELIKOPTERA: Nisu postojali uslovi da se beba preveze u Kragujevac!

Crna Hronika -
Letelica Mi-17 nije mogla da sleti u kragujevački klinički centar jer je za sigurno ateriranje neophodno osvetljeno mesto, kažu u Vojsci Srbije

BEOGRAD - Helikopter Mi-17, prilikom čijeg pada je život tragično izgubilo sedmoro ljudi, mogao je da sleti jedino na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu, tvrde nadležni.Zbog čega vojni helikopter bolesnu bebu nije prevezao u KC Kragujevac, zašto nije sleteo na neko drugo mesto u Beogradu kada mu je ponestalo goriva, pitanja su koja su se otvorila juče nakon nezapamćene nesreće. Međutim, u Vojsci Srbije kažu da nije bilo drugog rešenja i da je aerodrom „Nikola Tesla“ bio najbezbedniji za sletanje letelice.- Za bezbedno sletanje helikoptera neophodno je bilo osvetljeno mesto. U tom periodu kada se odlučivalo gde će dete biti transportovano nisu me uverili da postoje uslovi za bezbedno sletanje u KC Kragujevac - rekao je Predrag Bandić, komandant 204. vazduhoplovne brigade.Mogao je da sleti i na putVojnom analitičaru Miroslavu Lazanskom nije jasno zašto pilot nije spustio helikopter na neko drugo mesto kada je video da mu ponestaje goriva.- Ovi helikopteri mogu da budu dugo u vazduhu, a imaju i signalizaciju koja ih obaveštava o rezervama goriva. Nakon te informacije, oni mogu da ostanu još oko 10 minuta u vazduhu. Nijedan iskusan pilot ne rizikuje da ostane bez goriva. Taj helikopter je mogao da sleti bilo gde. Čak i na auto-put... Zaista mi nije jasno kako se dogodilo da se on sruši - rekao je Lazanski. Na pitanje da li se helikopteri dižu i u izuzetno teškim uslovima, kakvi su bili preksinoć zbog guste magle, Lazanski odgovara da je u tome i sva humanost vojske.- Cilj i jeste da se bez obzira na vremenske uslove uradi sve da se spasu ljudski životi - smatra Lazanski, koji kaže da ovaj helikopter nema crnu kutiju.Petar Vojinović, urednik portala Tango siks, ističe da je helikopter koji je poleteo „adekvatan za takve zadatke“.- Vremenski uslovi u 18 sati, kada je poleteo, bili su drugačiji nego nekoliko sati kasnije. Surčinski aerodrom trebalo je da bude najbezbedniji za sletanje - kaže on i dodaje da je pilot najverovatnije zbog bezbednosti izabrao da do poslednjeg trenutka pokušava da sleti baš u Surčin.

Foto: U.S. Air Force
Foto: U.S. Air Force

Dan žalostiVlada Srbije proglasila je nedelju 15. mart danom žalosti, a grad Novi Pazar proglasio je trodnevnu žalost.

ALARM MUP zvao i fudbalske klubove STADIONIMA NALOŽENO DA HITNO UPALE SVETLAI direktori stadiona Partizana i Crvene zvezde Aleksandar Stepanović i Miodrag Ćorović u petak uveče dobili su nalog da na stadionima uključe svetla. - Iz MUP nam je rečeno da hitno upalimo reflektore na stadionu. U Humskoj smo bili već nakon 15 minuta, a svetla su, i to na najjače, bila odmah uključena. Radila su do pola tri ujutru - kaže direktor stadiona Partizana Aleksandar Stepanović.Njegov kolega sa stadiona Crvene zvezde Miodrag Ćorović ističe da su i na Marakani postupali po uputstvima MUP.- Mislim da je ovo prvi slučaj u istoriji da se pribegne ovoj metodi. Tokom noći nismo znali o čemu je reč - kaže Ćorović.

Pitanja za nadležne DUŽNI DA OBJASNE- Da li je istina da je u sanitetskom vozilu bilo kiseonika za samo dva sata i zašto? - Zašto vozilo nije zbog odrona usmereno u drugu bolnicu?- Kako je moguće da prognoze nisu predvidele maglu? Da li je odluka o poletanju doneta uprkos tome?- Kojim uređajima za upravljanje u magli je ovaj helikopter opremljen?- Da li je istina da su tri aviona preusmerena na Temišvar i zašto i helikopteru to nije naređeno?

Aleksandar RadićUSLOVI NISU BILI ZA POLETANJEVojni analitičar Aleksandar Radić kaže da ne veruje da je helikopter podignut u takvim meteorološkim uslovima.- Helikopter je dragocen u rešavanju ovakvih situacija, ali ima ozbiljna ograničenja kada je u pitanju letenje po noći i u složenim meteorološkim uslovima. Vojni helikopteri nisu smeli da se koriste jer je njihova navigacija stara i do 25 godina - navodi Radić i dodaje „da u vazduhoplovstvu uvek ima više uzroka koji dovode do katastrofe“.

REAGOVANJATomislav Nikolić, predsednik SrbijeCelu Srbiju je duboko potresla tragedija. Humanost koju su iskazali Omer, Milovan, Nebojša, Ivan, Dževad i Miroslav čini sve građane ponosnim što su imali tu čast da među njima budu tako izuzetni ljudi. Naša srca su ispunjena tugom, ali i ponosom.Bratislav Gašić, ministar odbraneVojska Srbije je u dubokoj žalosti. Izgubila je četiri heroja, četiri predivna oficira, velike humaniste koji su spasli na hiljade života građana Srbije. I sinoć su dežurali u svojoj misiji pronalaženja i spasavanja, nažalost, poslednji put. Srbija je izgubila i dvojicu humanista, zdravstvenih radnika i jedan mlad život. Maja Gojković, predsednica skupštineU ime Narodne skupštine, poslanika i svoje lično ime želim da izrazim najdublje saučešće povodom tragedije u kojoj su tokom borbe za život bebe stradali neki od najboljih pripadnika Vojske Srbije i zdravstveni radnici. U našem sećanju će uvek živeti uspomena na ove heroje.Bojan Pajtić, premijer vojvodine i lider DSSamo nemi od užasa i tuge možemo ostati na vest o ovakvoj tragediji. Porodicama žrtava, Vojsci Srbije i svima kojima je ovaj tragični događaj odneo nekog bliskog i voljenog izražavamo najiskrenije i najdublje saučešće.Borut Pahor, predsednik SlovenijeIzražavam najdublje saučešće predsedniku Srbije i porodicama nastradalih. Slovenija je užasnuta ovakvom tragedijom. Tu smo da ponudimo pomoć, ukoliko ona bude potrebna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track