OTKRIVENI U IZNAJMLJENOM STANU: Varali mobilne operatere preko preusmeravanja poziva
Foto: Mup Srbije

Akcija srpske i makedonske policije

OTKRIVENI U IZNAJMLJENOM STANU: Varali mobilne operatere preko preusmeravanja poziva

Crna Hronika -
U Makedoniji pronađeno je više od 40 000 SIM kartica mobilnih operatera sa teritorije Srbije, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine koje su korišćene za dalje pozive ka mobilnim pretplatnicima kako bi se međunarodni saobraćaj ostvarivao kao nacionalni poziv

BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Makedonije, brzom i efikasnom razmenom podataka, identifikovali su više osumnjičenih kojI su na teritoriji Beograda i Gostivara, u iznajmljenim stanovima, koristili telekomunikacionu i računarsku opremu - SIM boksove.

Osumnjičeni su vršili preusmeravanje ("bypass") međunarodnog telefonskog saobraćaja korišćenjem "VOIP" tehnologije na neregistrovanim pripejd mobilnim telefonskim priključcima domaćih mobilnih operatera.

U Republici Srbiji je neposredno nakon raspisivanja potrage pronađen i uhapšen L.M. (34) državljanin Republike Makedonije zbog postojanja osnova sumnje da je u saizvršilaštvu sa više lica sa teritorije Republike Makedonije i Republike Srbije izvršio krivično delo računarske prevare.

Foto: MUP Srbija
Foto: MUP Srbija

U Makedoniji pronađeno je više od 40 000 SIM kartica mobilnih operatera sa teritorije Srbije, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine koje su korišćene za dalje pozive ka mobilnim pretplatnicima kako bi se međunarodni „VOIP“ saobraćaj ostvarivao kao nacionalni poziv sa domaće SIM kartice.

U iznajmljenom stanu u Beogradu u kojem su neprijavljeno boravili makedonski državljani pronađena su četiri servera kojim se komuniciralo sa uređajima u Gostivaru. Na te servere su internet protokololom učitavani podaci sa SIM kartica automatskim putem sa uređaja iz Gostivara i preko njih se dalje uticalo na elektronsku obradu i prenos podataka, zbog čega se svaki poziv iz mreže nekog inostranog operatera realizovao od inostranstva do Srbije putem prenosa glasa preko internet protokola (VOIP) do takozvanih "Gateway uređaja".

Foto: MUP Srbija
Foto: MUP Srbija

Međunarodna telefonska veza tako je zaobilazila legalne međunarodne rute i evidentirala se kao nacionalna veza u cilju pribavljanja imovinske koristi za osumnjičene i nanošenja materijalne štete telekomunikacionim operaterima.

Tokom akcije zaplenjena je i velika količina računara, računarske i telekomunikacione opreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track