PREBIJANJE ANDREJA VUČIĆA I PREDRAGA MALOG: Odloženo suđenje žandarmima!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

problem sa uručenjem poziva

PREBIJANJE ANDREJA VUČIĆA I PREDRAGA MALOG: Odloženo suđenje žandarmima!

Crna Hronika -
Predsednica sudskog veća Svetlana Aleksić nastavak suđenja zakazala je 20. aprila kada je planirano iznošenje odbrane opštuženih, a za 30. april saslušanje oštećnih - Andreja Vučića, Predraga Malog i pripadnika vojne jedinice Kobre
1 / 3 Foto: Aleksandar Jovanović Cile

BEOGRAD - Početak suđenja pripadnicima Žandarmerije optuženim za napad na brata premijera i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i na dva pripadnika Kobri tokom Parade ponosa 2014. odloženo je danas, jer nekoliko okrivljenih nije na vreme dobilo optužni predlog i poziv za pretres.

Optuženi Rade Matić nije se pojavio na suđenju u Višem sudu u Beogradu iz zdravstvenih razloga, a sudu je stigla medicinska dokumentacija o sprečenosti Matića da prisustvuje pretresu, koju je poslao njegov branilac Milan Petrović.

Zahtev za odlaganje početka suđenja izneli su branioci svih osam optuženih pripadnika Žandarmerije jer, kako su naveli, nisu ispunjene procesne pretpostavke za to, dok je zamenik tužioca Saša Drecun ocenio da nema razloga da se pretres ne održi.

Advokat Aleksandar Ćurčić precizirao je da je optuženom Mitru Milosavljeviću nije uručen poziv i optužni predlog, da je okrivljeni Dalibor Đorđević poziv i optužnicu dobio juče, a Stanko Stojanović u četvrtak. Kako je naveo njihov branilac, nije poštovan Zakon o krivičnom postupku, odnosno rok od osam dana koji je nužan, zbog čega, kako je ocenio, optuženi nisu imali vremena da pripreme odbranu.

Predsednica sudskog veća Svetlana Aleksić nastavak suđenja zakazala je 20. aprila kada je planirano iznošenje odbrane opštuženih, a za 30. april saslušanje oštećnih - Andreja Vučića, Predraga Malog i pripadnika vojne jedinice Kobre.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva terete se Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić. Oni su optuženi zbog sumnje da su kao saizvršioci počinili krivično delo napada na vojno lice u vršenju službe u sticaju, s krivičnim delom zlostavljanja i mučenja.

Okrivljenima se optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja i krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Na saslušanju u policiji i Tužilaštvu optuženi su tvrdili da su postupali po zakonu i da su silu upotrebili da bi četvoricu tada njima nepoznatih muškaraca, odvratili od pokušaja da probiju kordon.

Krivičnim prijavama policije protiv pripadnika Žandarmerije pridružio se i zaštitnik građana Saša Janković, koji je podneo i prijave protiv pripadnika Vojne policije, ali su one odbačene.

Janković je podneo prijave zbog sumnje da su se pripadnici Kobri oglušili o usmena naređenja, nastojeći da prođu kroz postavljeni kordon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track