Inspektori sarađivali s lopovima?!

Suđenje za pljačku veka

Inspektori sarađivali s lopovima?!

Crna Hronika -
Optuženi Elek: Znao sam da se priprema hapšenje jer sam ispred kuće našao svesku s policijskim planovima

BEOGRAD - Sramota!Osumnjičeni za pljačku veka u Ustaničkoj ulici znali su da im se priprema hapšenje jer su pripadnici Drugog odeljenja policije, zaduženog za rasvetljavanje razbojništava, ispred kuće jednog od njih izgubili svesku u kojoj je bila detaljno opisana akcija „Feniks“! Upravo u toj policijskoj akciji 30. marta prošle godine uhapšena je većina članova grupe za koju se sumnja da je 10. marta, u spektakularnoj pljački, presrela transport novca i ukrala 850.000 evra.

- Sudija, evo, predajem vam kopiju sveske koju sam dan pre hapšenja našao ispred svoje kuće - rekao je juče na početku suđenja optuženi Novica Elek (30), kojeg optužnica tereti da je bio vozač automobila koji je presreo kombi s novcem.

- Recite nam šta piše u toj svesci - pitao ga je sudija Milan Londrović.

- U njoj su opisane akcije Drugog odeljenja „Etna“, „Aurelios“, a onda se na kraju pominje i „Feniks“. Piše da je akcija počela 11. marta prošle godine. Video sam da se tu pominju ljudi koje poznajem, ali na to nisam obraćao pažnju. I moje ime se navodi, ali se ono pominje tek 18. marta. Vidite da nisam mislio da imam od čega da se krijem, jer bih inače pobegao - pokušao je da objasni sudiji.

- A gde je original?

- Morao sam da ga vratim policiji. Znali su da je sveska kod mene. Te večeri kad su me uhapsili priveli su i moju ženu i brata. Rekli su da će ih pustiti ako im vratim svesku. Rekao sam inspektoru gde sam je sakrio, poslao je mog brata Zorana, koji ju je doneo, ali je prethodno fotokopirao - otkrio je Elek i predao kopiju sveske sudiji!

Deset najvećih pljački u svetu

18. mart 2003, Irak - Sin Sadama Huseina odneo milijardu dolara iz iz Centralne banke Iraka

2. maj 1990, V. Britanija - brokeru kuće „Šepards akt“ ukradena tašna s obveznicama vrednim 292 miliona funti

18. mart 1990, SAD - iz Bostonskog muzeja ukradeno 12 umetničkih dela vrednih 300 miliona dolara

12. jul 2007, Irak - Iz Bagdadske banke nestala 282 miliona dolara

12. jul 1987, V. Britanija - opljačkan Najtsbridžski bezbednosni depozit vredan oko 60 miliona funti (u današnjoj valuti 174 miliona dolara)

20. januar 1976, Liban - opljačkana Britanska banka Bliskog istoka, lopovi odneli 25 miliona funti (u današnjoj valuti 100 miliona dolara)

25. februar 2005, Amsterdam - pljačka dijamanata spremnih za transport na aerodromu Shipol, vrednost oko 118 miliona dolara

24. mart 1972, Amerika - pljačka Kalifornijske banke, vrednost 30 miliona dolara (u današnjoj valuti 100 miliona dolara

16. februar 2003, Belgija - opljačkan „Antverpenski dijamantski centar“, vrednost preko 100 miliona dolara

5. decembar 2008, Pariz, Francuska - opljačkana zlatara „Hari Vinston“, vrednost 108 miliona dolara

Alibi iz kafane

Optuženi Novica Elek rekao je juče pred Višim sudom u Beogradu da je na dan spektakularne pljačke 10. marta prošle godine sedeo u kafani u Surčinu.

- Tu je, za drugim stolom, sedeo i jedan funkcioner opštine Surčin sa delegacijom iz Hrvatske. Surčinska televizija je snimala sastanak, a ja se vidim na snimku - rekao je Elek i sudu predao fotografije koje, navodno, potvrđuju njegov alibi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track